avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata orelor suplimentare

Am lucrat zilnic in jur de 18 ore, inclusiv sambata si duminica. In CIM sunt trecute 8ore zilnnic, nu mai mult de 40ore/saptamana. Cum se calculeaza si cum se platesc orele lucrate peste program?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:16, 29 Octombrie 2009
Art. 111 Codul muncii - (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 ore/saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului d emunca, ce inslude si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 ore/sapt, cu conditia ca media orelor d emunca, calculata pe o preioada de referinta de 3 luni, sa nu depaseasca 48 ore/sapt.

Art. 119 (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platitein urmatoarele 30 zile dupa efectuarea lor.
Art. 120 (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul de munca supliemntara se stabileste prin negociere in cadrul CCM sau CIM, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Corect!:)
Tineti cont de ce v-a spus " clio06"
Conform Codului Muncii:
- art. 111 -(1)durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe sptamana, inclusiv orele suplimentare.
- art.111 (2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana
- art. 119 Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile de la efectuarea acesteia
- art.120 in cazul in care compensarea prin ore libere nu este posibila in termenul prevazut in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Nu vreau sa va sperii si sa fac presupuneri in legatura cu firma la care lucrati, dar exista vreun document justificativ din care sa rezulte ca s-au efectuat orele suplimentare? Cum sunteti trecut in pontaj?

Pentru ca Dvs. sa stati peste program firma trebuia inainte de efectuarea orelor sa va dea sa semnati o solicitare de efectuare ore suplimentare, solicitare cu care Dvs sa fiti de acord prin semnatura si care sa contina concret si numarul de ore si ziua/zilele etc.

Daca nu exista documente justificative nu prea puteti dovedi ca vi s-a cerut sa stati peste program iar daca ati stat far sa vi se ceara, nu stiu daca puteti obliga firma sa vi le plateasca. Nu vreau sa fiu rea, doar realista. Angajatorii gasesc multe metode sa va tina peste program si sa nu va plateasca.
clio06 a scris:

(2) Sporul de munca supliemntara se stabileste prin negociere in cadrul CCM sau CIM, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Cine imi poate spune si mie cum se interpreteaza asta? primesc plata ora/ora sau primesc plata ptr ora + minim 75% pentru fiecare ora lucrata suplimentar?

Alte discuții în legătură

Baza legal pt serviciul 24 cu 48 ore pity_razvan pity_razvan as dori sa gasesc baza legal pt a putea beneficia de zile de recuperare sau spor de tura in cazul in care eu lucrez 24 cu 48 de ore mai mult de o luna de zile ... (vezi toată discuția)
Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)
Pontaj legal simona.elisa simona.elisa buna ziua, as avea si eu va rog frumos nevoie de ajutor. Lucrez ca inspector resurse umane , la o firma de productie. Programul este de 8 ore de luni pana ... (vezi toată discuția)