avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... baza legal pt serviciul 24 cu 48 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

baza legal pt serviciul 24 cu 48 ore

as dori sa gasesc baza legal pt a putea beneficia de zile de recuperare sau spor de tura in cazul in care eu lucrez 24 cu 48 de ore mai mult de o luna de zile
ca am cerut dreptul care mi se cuvine alica recuperare sau spor de tura si am primit raspuns ,,ca unde scrie ca trebuie sa lucrez 178 de ore,,.....dar eu lucrez 240 de ore pe luna si nu primesc nimic
cine ma poate ajuta va rog sa imi raspundeti
Cel mai recent răspuns: elyababau , utilizator 15:35, 12 Februarie 2010
Beneficiati de un spor de noapte de minim 15% din salariul de bază conform Codului muncii art. 122
Codul muncii mai prevede:
ART. 109
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
ART. 111
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Cand munca se efectueaza in schimburi, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada maxima de 3 saptamani, sa nu depaseasca 8 ore pe zi sau 48 de ore pe saptamana.
Munca suplimentara reglementata de Codul Muncii
ART. 117
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
ART. 118
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara cu respectarea prevederilor art. 111.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor alin. (1) este interzisa.
ART. 119
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
ART. 120
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
ART. 121
Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)
Pontaj legal simona.elisa simona.elisa buna ziua, as avea si eu va rog frumos nevoie de ajutor. Lucrez ca inspector resurse umane , la o firma de productie. Programul este de 8 ore de luni pana ... (vezi toată discuția)
Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)