avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cesiune de creanta in scop de garantie sau GRM pe ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cesiune de creanta in scop de garantie sau GRM pe incasari ?

speta este urmatoarea:
SC A ii da un imprumut lui SC B (nici una nu este banca); in contractul de imprumut se prevede ca, pentru a garanta restituirea imprumutului, B ii cesioneaza lui A (in engl. 'assign') - tot contractul este scris in engleza - sumele de bani pe care le va primi de la SC. C in temeiul unui alt contract, deja incheiat intre B si C.
Contractul de imprumut (si nu altceva, respectiv cesiune) este inscris la AEGRM.

B nu a restituit imprumutul la scadenta, motiv pentru care A i-a trimis o notificare prin executor judecatoresc lui C, in calitate de debitor cedat, sa ii faca platile direct lui. In notificare, A mentioneaza ca este un GRM pe cesiunea de creanta.

In contractul dintre A si B nu este indicat niciun temei de drept, dar este incheiat in 2009.

Intrebarile mele sunt:
- este o cesiune de creanta, astfel incat C sa fie debitor cedat ?
- este GRM pe cesiunea de creanta, conform Legii 99/1999?
- C nu vrea sa ii plateasca lui A; ce motive poate invoca ?
- daca ar fi GRM, contractul e titlu executoriu, conform legii 99. Puteam avea titlu executoriu impotriva garantului, dar nu si impotriva debitorului principal ? (deoarece acel contract de imprumut nu este titlu executoriu)

Astept cu interes parerile voastre.
Cel mai recent răspuns: Morgan le Fay , utilizator 21:42, 14 Aprilie 2010
in primul rand, contractul dintre firma A si firma B, e un contract de imprumut sub conditie... daca conditia s-ar fi indeplinit, adica imprumut s-ar fi restituit ar fi ramas ca atare.. contract de imprumut, adica... cum aceasta conditie nu s-a indeplinit atunci, contractul de imprumut s-a transformat in contract de cesiune a datoriei pe care firma C o avea la firma B, fapt pentru care firma A, are tot dreptul sa o notifice pe firma C sa-i achite datoria direct ei..
deci, raspunsul la intrebarea 1 este: da!
si la a doua tot da..
la a treia intrebare, nu pot da un raspuns ca nu ati facut in nici un fel referire la contractul dintre B si C.. nu stim de ce se poate prevala C din acel contract care acum ii este opozabil si firmei A..
si in ceea ce priveste ultima intrebare, aceasta este cu schepsis.. problema trebuie studiata in amanunt de o persoana calificata.. nu imi permit sa ma hazardez in speculatii fara a vedea contractul.. orcium sunt solutii pentru a depasi chiar si incovenientul lipsei de titul executoriu al contractului de imprumut
Care este diferenta esentiala intre cesiunea de creanta in scop de garantare si garantia reala mobiliara asupra dreptului de creanta ?
Ma intereseaza temeiul juridic, precum si alte pareri & comentarii decat cele expuse de Radu Rizoiu in cartea "Garantiile reale mobiliare, Legislatie comentata si adnotata".

Multumesc anticipat.
am aflat raspunsul :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiunea de creanta visi visi Buna ziua! Am si eu o speta in legatura cu contractul de cesiune de creanta. A-institutie publica are o datorie la B-societate comerciala. B are o datorie ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o societate de recuperari creante comandantul comandantul am si eu o problema cu acesta firma \"periculoasa\" de recuperari.in anul 2007 am facut un credit la [BANCA].am platit ratele pina prin 2008 cind am plecat din ... (vezi toată discuția)
Procedura inscriere in aegrm a unui contract de imprumut sub semnatura privata geid geid Buna ziua, Doresc sa aflu procedura propriu-zisa de urmat pentru a inscrie in registrul AEGRM a unui contract de imprumut (de consumatie) sub semnatura ... (vezi toată discuția)