avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale relatia ITM/AFP declaratii Angajator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

relatia ITM/AFP declaratii Angajator

Buna ziua,

ma confrunt cu urmatoarea speta: am un SRL cu asociat unic si administrator, care are un singur angajat cu contract ind. de munca inregistrat la ITM.
Intrucat AFP-ul i-a pus poprire pe cont ca urmare a neplatii diverselor datorii catre stat (printre care si contributiile pentru salariat), administratorul a reusit sa rectifice anumite documente la AFP (nu stiu ce anume documente, asta incerc sa aflu) cat sa reiasa, cel putin la AFP ca acesta nu are nici un angajat, si ca urmare, a reusit sa nu mai plateasca acele contributii pt angajat pe o perioada de cativa ani. Intrebarea mea este, vizavi de cele 3 contributii (parca) pe care angajatorul le plateste, care este relatia/corespondenta dintre ITM si Finante? In speta data, poate ITM-ul sa sesizeze sau sa transmita anumite situatii lunare catre AFP-ul de sector, din care AFP-ul sa vada ca administratorul a mintit si ca acesta are totusi un salariat? Precizez ca la ITM figureaza acest unic angajat al firmei, numai la Finante nu. Va iesi la iveala acest lucru?Cand? Mai exact, care institutie intre cele 2 ii transmite celeilalte documente/situatii strict cu privire la CAS, CASS, Somaj?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: teleptean , utilizator 17:04, 13 Aprilie 2010
Asistand la intocmirea unui proces-verbal in urma unui control inopinat la ITM, am vazut ca dansii au pregatit si niste documente pentru unele firme controlate, documente intitulate in mod sinistru "Aviz de Inspectie Fiscala". Nu cunosc continutul documentelor respective, dar s-ar putea, ca Finantele sa afla astfel despre angajatii.

Administratorul a rectificat vectorul fiscal a firmei -- un caz clar de fals in declaratii, fapt inciriminat in Codul Penal. Cu ocazia unui control fiscal efectuat de Garda Financiara, s-ar putea, ca dansii sa intreaba pe oamenii pe care le intalnesc la firma respectiva (asta nu am inventat -- chiar am vazut un asemenea caz!), ce fac ei acolo. Un raspuns de genul "Eu lucrez aici" va avea niste consecinte, sa zicem, destul de neplacute.

Probabil exista si alte cai, prin care adevarul va iesi la iveala si de care eu inca nici nu am auzit ("Trei lucuri nu pot fi ascunse: Soarele, Luna si Adevarul"). Situatia pare sa fie destul de precara ...
Deci sa inteleg ca Garda Financiara poate efectua controale si la ITM, nu doar la sediile societatilor?
Dar aveti idee, unde mai exact se platesc de catre angajator acele contributii ce rezulta strict din contractele de munca? Se platesc toate in acelasi loc, in locuri separate? Transmite ITM-ul la Finante lunar vreo situatie?
Multumesc,

Nu este vorba numai despre administratia financiara, gandeste-te ca se depun declaratii la CAS(casa de pensii), somaj, sanatate, din care la sanatate se bifeaza datorat, achitat.
Din cate stiu Administratia financiara nu prea verifica acest lucru, dar daca angajatul isi va solicita drepturile de vechime in munca etc, vor fi mari probleme, se vor calcula pe langa sumele datorate , dobanzi si penalitati, este imposibil sa nu fie asa, ori mai devreme ori mai tarziu.
ITM-ul este interesat de comisionul sau 0.75%
Finantele iau verifica neplata sumelor datorate, sunt intresati de impozit profit, TVA si mai putin partea cu salarii, exceptie facand cazurile fostelor microintreprinderi platitoare 3% pe cifra de afaceri, unde una din conditiile obigatorii era ca respectiva sa aiba de la 1 la 9 salariati.
De somaj si sanatate beneficizi au ba

Dar CAS-ul cred ca nu se va lasa pacalit
Sumele se varsa la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale in doua conturi. Mai exact platile se pot face cash direct pe foi de varsamant la trezoreria administratiei financiare unde se depun declaratiile fiscale de catre societate.
ITM-ul nu verifica platile tale, el este interesat de comisionul sau 0.75% care se plateste intr-un cont separat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul minim si mediu si contributiile angajatorului in anii anteriori calin elena calin elena Va rog, as avea nevoie de urmatoarele date pt anii 2004, 2005, 2006, 2007 , 2008 si 2009 : salariul minim pe economie , salariul mediu pe economie si ... (vezi toată discuția)
Probleme angajator fisa fiscala tincaflaviusms tincaflaviusms Buna ziua! Am fost angajat in cadrul unei firme de paza si protectie din data de 05.05.2011 - 08.03.2012 . Fisa fiscala nu am primit-o,asa ca am cerut-o de la ... (vezi toată discuția)
Contributii angajator florro2002 florro2002 Va rog, am nevoie sa stiu urgent care sunt contributiile datorate de angajator - somaj, sanatate etc.- si in egala masura baza legala. Va multumesc. (vezi toată discuția)