avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie de convenienta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie de convenienta

Sunt casatorita cu un cetatean strain de 6 luni. Am depus ieri actele in vederea prelungirii dreptului de sedere ( pentru prima data) si mi s-a spus ca trebuie sa caut un traducator, pe care sa -l platesc eu si sa-l aduc la sediul lor, pentru interviul la care vom fi supusi( pentru a se stabili daca e o casatorie de convenienta sau nu). Am intrebat daca asa se procedeaza fiindca legea nu spune asta si mi-a spus ca iti arat eu legea si ca daca vrea viza sa ma conformez. Exista o lege care reglementeaza acest lucru? un alt temei juridic? Si daca nu exista traducator care sa accepte sa vina la aps, daca o persoana nu are bani ( dat fiind ca sunt foarte scumpi), ce se intampla?

In plus inconsecventa in declaratii, unul dintre motivele pentru care pot declara o casatorie de convenienta , le ofera o marja de apreciere destul de larga. Suntem la mana lor.

va rog sa ma ajutati .

multumesc
Ultima modificare: Vineri, 16 Februarie 2007
tagore, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:47, 16 Februarie 2007
Actele necesare pentru prelungirea vizei de sedere in aczul străinilor căsătoritiţi cu cetăţeni români:
a. documentul de trecere a frontierei (original/copie);
b. documentul de identitate al cetăţeanului român;
c. certificatul de căsătorie eliberat de autorităţile române (original / copie);
d. declaraţia scrisă din care să rezulte că străinul nu mai are încheiată o altă căsătorie;
e. dovada mijloacelor de întreţinere;
f. dovada deţinerii legale a spaţiului de locuit (original / copie);
g. dovada asigurării sociale;
h. adeverinţă medicală;
i. taxe
ART. 51 din OUG nr.194/2002 prevede ca:
Solicitarea prelungirii dreptului de sedere temporara
(1) Solicitantii sunt obligati sa depuna cererile de prelungire a dreptului de sedere temporara, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului pentru care li s-a aprobat sederea, la formatiunile teritoriale ale Autoritatii pentru straini de la locul de resedinta.
(2) Cererea va fi insotita de documentul de trecere a frontierei de stat, in original si in copie, de certificat medical eliberat de o institutie sanitara publica sau privata, din care sa rezulte ca nu sufera de boli care pot pune in pericol sanatatea publica, de dovada spatiului de locuit, a asigurarii medicale si a mijloacelor de intretinere, precum si de celelalte acte prevazute in prezentul capitol, in functie de scopul pentru care solicita aprobarea sederii in Romania.
(3) Dovada mijloacelor de intretinere poate fi facuta cu adeverinta de salariu, talon de pensie, declaratie privind impozitul pe venitul global, extras de cont bancar ori alte documente echivalente.
(4) Cererea va fi solutionata in termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia.
(5) Daca este necesar, solicitantul poate fi chemat la interviu. Neprezentarea in termen, din motive imputabile strainului, constituie motiv de respingere a cererii.

ART. 64 dina celasi act normativ cuprinde dispozitii referitoare la casatoria de convenienta, si anume :
(1) Cand dreptul de sedere este solicitat in baza casatoriei, va fi refuzata prelungirea acestuia in cazul casatoriilor de convenienta.
(2) Elementele pe baza carora se poate stabili faptul ca o casatorie este de convenienta pot fi urmatoarele:
a) coabitarea matrimoniala nu exista;
b) sotii nu s-au intalnit niciodata inaintea casatoriei;
c) lipsa unei contributii efective la indeplinirea obligatiilor nascute din casatorie;
d) sotii nu vorbesc o limba inteleasa de amandoi;
e) unul dintre soti a mai incheiat casatorii de convenienta;
f) sotii sunt inconsecventi in declararea datelor cu caracter personal, precum si a circumstantelor in care s-au cunoscut;
g) incheierea casatoriei a fost conditionata de plata unei sume de bani intre soti, cu exceptia sumelor primite cu titlu de dota.
(3) Elementele prevazute la alin. (2) pot rezulta din:
a) declaratiile celor in cauza sau ale unor terte persoane;
b) inscrisuri;
c) date obtinute cu ocazia realizarii interviului sau a unor verificari suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie cu strain constatata casatorie de convenienta elena20061 elena20061 IN URMA CU DOI ANI M-AM CASATORIT CU UN CETATEAN STRAIN,IN URMA INTERVIULUI SUSTINUT LA APT,IN VEDEREA ACORDARII VIZEI,AM FOST DECLARATI INCONSECVENTI,IAR ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am sa atac dreptul de rezidenta ? penny penny Buna seara, In 1994 m-am casatorit cu un cetatean egiptean iar din 2007 traim separat si astept pronuntarea divortului,intrebarea mea este cum a putut obtine ... (vezi toată discuția)
Acte prelungire rezidenta daniela.popa daniela.popa Buna ziua, In Noiembrie sotului meu ii expira reziednta. Am urmatoarele intrebari: 1.Dovada spatiului de locuit se poate face cu contract de comodat? ... (vezi toată discuția)