avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenim si datoriile?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenim si datoriile?

Tatal meu a decedat. In perioada cand traia a avut un abonament pe numele lui la una din companiile telefonice mobile din Romania(nu dau nume). Dupa decesul sau a ramas o ultima factura neplatita. Aceasta companie cere sa platim aceasta suma la care s-au adaugat fel de fel de dobanzi (este vorba de o factura neplatita de mai bine de 1an jumatate,intru-cat nu stiam de existenta acestui abonament, neprimind facturile pt ca nu mai locuim la vechea adresa). Mama si noi copiii, "mostenim" aceasta datorie? Mentionez ca nu am dezbatut inca succesiunea, iar firma respectiva ne-a anuntat ca ne da in judecata. Ce se intampla in acest caz?
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
daniela0110, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 20:24, 13 Aprilie 2010
Daca ati acceptat succesiunea, mosteniti si datoriile succesiuni, deci si plata aceastei facturi revine tot mostenitorilor.
Da,bineinteles! Patrimoniul defunctului cuprinde atat activul cat si pasivul,deci atat drepturi cat si obligatii.
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
luiza2008, utilizator
Cei care mostenesc activul defunctului, mostenesc si pasivul acestuia.
Concluzia este ca nu puteti mosteni doar bunurile ci, daca sunteti acceptanti ai mostenirii, veti mosteni si datoriile defunctului.(chiar daca n-ati stiut de ea)
Cu stima,
av. M.Hornea
Singurele datorii care nu se transmit mostenitorilor sunt amenzile, conform Codului Fiscal (daca debitorul moare, acestea se radiaza prin hotarare a Consiliului local). Restul datoriilor se transmit odata cu activul succesoral.
Va sfatuiesc sa acceptati mostenirea sub beneficiu de inventar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Proprietate ContSters154241 ContSters154241 Daca un parinte se sinucide....unicul copil mosteneste ? si activele si pasivele ?X-( (vezi toată discuția)
Declaratia de acceptare a succesiunii Va rog ajutati-ma cu raspunsul la urmatoarea problema. 1. Am facut o declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiul de inventar (succesiunea nu a fost ... (vezi toată discuția)