avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Recurs in Contencios
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Recurs in Contencios

Intrebare
Este vorba de un recurs in contencios.
Un debitor a facut o cerere la Banca cu care avea un contract de credit si unul de emitere card, cerand reesalonarea platilor in sa fel incat cele doua rate cumulate sa nu depaseasca 1/3 din venitul net, in situatia in care a trecut de la statutul de salariat la acela de pensionar si a cerut si un termen de gratie de 3 luni. Banca nu i-a raspuns in termenul prevazut de lege, debitorul de buna credinta, fiind convins ca i se va aproba cererea nu a mai platit. Banca a inceput sa aplice majorari si dobanzi penalizatoare, si a refuzat sa raspunda cererii. S-a ajuns la Somatie. Debitorul pentru a se apara a dat in judecata Banca in Contencios, argumentand juridic cu incalcarea dreptului de petitionare prevazut de Constitutie si sanctionat de Legea 554/2004. Instanta nu a admis cererea de judecare in Contencios admitand exceptiile ridicate de parata si a dispus transferul dosarului in Comercial. Paratului nu i s-a comunicat Hotararea conform C.pr.c si Legii Contenciosului Adm., iar dosarul desi a plecat de la Contencios nu a ajuns la Comercial.
Intrebare: cand este mai bine sa faca recursul;
1. Sa faca cerere la Contencios sa i se comunice Hotararea si sa faca recurs, sau
2. Sa astepte sa soseasca dosarul in Comercial , sa faca cerere de copiere a Hotararii si sa faca recurs.
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 20:25, 13 Aprilie 2010
era un termen de 5 zile de la pronuntare cand putea ataca cu recurs.. sunt convins ca a trecut acel termen.. acum e de preferat sa va judecati pe fond la comercial.. e clar un dosar comercial nu de contencios..asa se intampla cand nu apelati la persoane calificate
Art.20, alin.1 din Legea 554/2004, stabileste pentru recurs "15 zile de la comunicare" nu de la pronuntare. Iar instanta avea obligatia sa comunice partilor Hotararea conform Art.266,alin.3 din Cod Pr.civila
A fost ridicata exceptia competentei materiale. In baza Legii 554/2004 pot fi parte in proces doar autoritatile publice ale statului indreptatite sa emita acte administrative in aplicarea sau in executarea aplicarii legii.
Banca nu face parte din aceste autoritati.
Prin urmare, cererea de chemare in judecata s-a trimis la instanta competenta sa judece.
Exista o singura problema: daca cererea de chemare in judecata are doar capatul de cerere privind obligatia bancii de a ii raspunde la petitia lui.
Ar trebui la primul termen de judecata sa modificati obiectul cererii in obligarea bancii de a face ceea ce indicati: reesalonarea platilor in asa fel incat cele doua rate cumulate sa nu depaseasca 1/3 din venitul net, in situatia in care a trecut de la statutul de salariat la acela de pensionar si a cerut si un termen de gratie de 3 luni.
Exceptia ridicata in contencios administrativ se va ataca odata cu fondul, nicidecum pe cale separata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta instantei nitmar nitmar Dosarul privind recursul la o contestatie la actele de executare in contradictoriu cu Financiarul (judecat la fond de Judecatorie) a fost trimis de la ... (vezi toată discuția)
Executare silita in conditiile art 24-25 legea 554/2001 a sentintei definitiva provizorie edanes_ro edanes_ro Poate sa-mi dea cineva relatii cu privire la Incuviintarea executarii silite de catre instanta de executare a unei sentinte civile pronuntata in contenciosul ... (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei de nelegalitate pamfila pamfila se poate invoca de catre insusi reclamantul in cadrul unui proces in contencios pentru anularea unui act de stare civila care a fost rectificat abuziv de ... (vezi toată discuția)