avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... invocarea exceptiei de nelegalitate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

invocarea exceptiei de nelegalitate

se poate invoca de catre insusi reclamantul in cadrul unui proces in contencios pentru anularea unui act de stare civila care a fost rectificat abuziv de un primar la cererea unui tert exceptia de nelegalitate a dispozitiei primarului prin care s-a facut rectificarea ? Este obligatorie procedura prealabila si atunci cand reclamantul poate justifica ca asteptand solutionarea recursului gratios inainte de a se adresa instantei de contencios interesele sale ar fi fost puse in pericol de catre terti ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:39, 21 Noiembrie 2008
da, se poate invoca exceptia de nelegalitate a acelui act .... oare ce interes a avut tertul de a solicitat primarului rectificarea unui act de stare civila?
Rectificarea unor rubrici din actul de stare civila presupune indreptarea erorii materiale comise cu ocazia inregistrarilor de stare civila.
In conformitate cu prevederile art.57^1 din Legae nr.119/1996, rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora se face in temeiul dispozitiei primarului unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de stare civila, din oficiu sau la cererea persoanei interesate.
Interesul de a mosteni ceva ce nu i se cuvenea . Nu pare ridicol sa invoci in calitate de reclamant exceptia de nelegalitate chiar in fata instantei de contencios in care ceri si anularea actului ? daca s-ar admite ce s-ar intampla ?
Nu pare ridicol sa invocati exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004, intrucat va veti referi la dispozitia data de primar, nu la actul de stare civila a carui anulare o solicitati! Plangerea prealabila este obligatorie si in cazul actelor normative!
Daca o exceptie de nelegalitate este admisa, instanta suspenda cauza si sesizeaza prin incheiere motivata instanta de contencios administrativ. In cazul dvs. instanta se va pronunta pe exceptie iar daca o va admite va continua judecata!
deci sa inteleg ca dispozitia de rectificare este act normativ emis de primar si nu act administrativ jurisdictional ? daca autoritatea chemata in judecata nu invoca exceptia lipsei procedurii prealabile pina la primul termen de judecata paratul beneficiar al dispozitiei atacate este in masura sa invoce aceasta exceptie sau aceasta este relativa si nu ar putea fi invocata decat de catre autoritate?
Nu, dispozitia data de primar este act administrativ in acceptiunea Legii nr. 554/2004, nu un act normativ! In contencios administrativ pot fi atacate si hotararile de guvern, nu numai dispozitiile unui primar, deciziile unui director etc. Am vrut sa subliniez faptul ca si in cazul atacarii in contencios a unei hotarari de guvern este obligatorie plangerea prealabila!
Exceptia lipsei procedurii administrative prealabile nu este una relativa si poate fi invocata atat de instanta, din oficiu, cat si de autoritatea emitenta a actului sau de catre parat.
Chiar daca instanta va ramane in pronuntare pe aceasta exceptie si o va admite, dvs. puteti sa indepliniti procedura prealabila si introduceti din nou actiunea. Flerul imi spune ca nu sunteti tinut de termenul de 6 luni prevazut de art. 7 din Legea nr. 554/2004. Ca sa vad daca nu gresesc, spuneti-mi, va rog, cui a fost adresata dispozitia primarului?

Alte discuții în legătură

Exceptia lipsei procedurii prealabile DIA63 DIA63 Sunt functionar public si am fost sanctionat disciplinar,am primit decizia de sanctionare in care era trecut termenul de 30 de zile in vederea contestarii la ... (vezi toată discuția)
Exceptia de nelegalitate - inadmisibila? aadynna aadynna Exceptia de nelegalitate a unor acte emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr.554/2004 este considerata inadmisibila. mai poate fi contestata cumva ... (vezi toată discuția)
Autovehiculele parcate neregulamentar in sectorul 4 sunt in continuare ridicate, desi instanta a admis exceptia de nelegalitate a hcl victor_gheorghe victor_gheorghe Buna ziua Va deranjez cu o intrebare. Primaria Sectorului 4 ridică autovehiculele parcate neregulamentar in baza H.C.L. 37/31.07.2008 cu cele doua anexe, ... (vezi toată discuția)