avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... invocarea exceptiei de nelegalitate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

invocarea exceptiei de nelegalitate

se poate invoca de catre insusi reclamantul in cadrul unui proces in contencios pentru anularea unui act de stare civila care a fost rectificat abuziv de un primar la cererea unui tert exceptia de nelegalitate a dispozitiei primarului prin care s-a facut rectificarea ? Este obligatorie procedura prealabila si atunci cand reclamantul poate justifica ca asteptand solutionarea recursului gratios inainte de a se adresa instantei de contencios interesele sale ar fi fost puse in pericol de catre terti ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:39, 21 Noiembrie 2008
florence_nann a scris:

Va rog frumos daca poate cineva sa posteze Ordinul Ministrului Justitiei nr 2594/C/2008 aparut in MO 704/16.10.2008.Am cautat pe internet dar nu am reusit sa- l gasesc. Va multumesc.


Nu stiu sa postez dar intrati pe www.just.ro si pe portalul de legislatie si cautati Ordinul emis de M.J. nr. 2.594 din anul 2008. Alte date nu sunt necesare!
florence_nann a scris:

Va rog frumos daca poate cineva sa posteze Ordinul Ministrului Justitiei nr 2594/C/2008 aparut in MO 704/16.10.2008.Am cautat pe internet dar nu am reusit sa- l gasesc. Va multumesc.



In gasiti aici [ link extern ]
sau
aici [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 19 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc foarte mult.
@ Gabriela Pintea - dispozitia era adresata biroului starii civile in care emitentul dispozitiei primarul isi dadea dispozitie sie insasi la solicitarea unui tert prin care dispunea rectificarea anului nasterii defunctei din registru decese de acum vreo 60 de ani pe baza unui act de casatorie si fara a avea la baza actul de nastere a celei careia i-a " corectat" certificatul de deces. Tertul beneficiar sta sase luni de zile si la implinirea termenului foloseste actul ca sa justifice o anumita calitate succesorala in instanta de mostenire. Tertul chemat in judecata la interval de 18 luni de cand a s-a emis dispozitia de catre succesorii defunctei ridica exceptia tardivitatii si a lipsei procedurii prealabile , dar primarul nu ridica nici o exceptie si nici nu depune intampinare. intrebarea mea este - 1. este indreptatit paratul chemat spre opozabilitate sa ridice exceptia lipsei procedurii prealabile cat timp autoritatea (primarul) nu o ridica pentru ca stie ca s-a facut. 2. procedura prealabila este una de ordine publica cat timp textul legii este de forma "inainte de a se adresa instantei persoana .... trebuie sa ...." si nu de forma "este obligat sa " 3. poate instanta sa o ridice din oficiu chiar daca autoritatea parata nu intelege sa se foloseasca de ea?
Sa va raspund punctual:
1. Orice persoana care este parte intr-un proces poate invoca orice exceptie;
2. "Trebuie sa..." inserat intr-un articol dintr-un act normativ caracterizeaza norma legala ca fiind una obligatorie; prevederile legale care nu sunt obligatorii, respectiv sunt norme dispozitive, contin expresia "poate sa...";
3. Bineinteles, instanta poate invoca, din oficiu, orice exceptie!

Cazului dvs. i se aplica art. 7, alin. (3) din Legea nr. 554/2004, coroborat cu art. 7, alin. (7) din acelasi act normativ, cu urmatoarea precizare: prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 797/27.09.2007, publicata in M.O. nr. 707/19.10.2007, alin. (7) al art. 7 a fost declarat neconstitutional cand este vorba de actele administrative despre care face vorbire alin. (3) al art. 7!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia lipsei procedurii prealabile DIA63 DIA63 Sunt functionar public si am fost sanctionat disciplinar,am primit decizia de sanctionare in care era trecut termenul de 30 de zile in vederea contestarii la ... (vezi toată discuția)
Exceptia de nelegalitate - inadmisibila? aadynna aadynna Exceptia de nelegalitate a unor acte emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr.554/2004 este considerata inadmisibila. mai poate fi contestata cumva ... (vezi toată discuția)
Autovehiculele parcate neregulamentar in sectorul 4 sunt in continuare ridicate, desi instanta a admis exceptia de nelegalitate a hcl victor_gheorghe victor_gheorghe Buna ziua Va deranjez cu o intrebare. Primaria Sectorului 4 ridică autovehiculele parcate neregulamentar in baza H.C.L. 37/31.07.2008 cu cele doua anexe, ... (vezi toată discuția)