avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... invocarea exceptiei de nelegalitate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

invocarea exceptiei de nelegalitate

se poate invoca de catre insusi reclamantul in cadrul unui proces in contencios pentru anularea unui act de stare civila care a fost rectificat abuziv de un primar la cererea unui tert exceptia de nelegalitate a dispozitiei primarului prin care s-a facut rectificarea ? Este obligatorie procedura prealabila si atunci cand reclamantul poate justifica ca asteptand solutionarea recursului gratios inainte de a se adresa instantei de contencios interesele sale ar fi fost puse in pericol de catre terti ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:39, 21 Noiembrie 2008
:O care este textul de lege care permite unei instante sa invoce din oficiu exceptia lipsei recursului gratios?
aditabora a scris:

:O care este textul de lege care permite unei instante sa invoce din oficiu exceptia lipsei recursului gratios?

Potrivit art. 137, alin. (1) Cod procedura civila, "instanta se va pronunta mai intai asupra exceptiilor de procedura si asupra celor de fond care fac de prisos, in totul sau in parte, cercetarea in fond a pricinii".
#-o Ce legatura o fi avand pronuntarea cu invocarea . Potrivit art 136 Cpr civ exceptiile care n-au fost propuse in conditiile art 115 si 132 nu vor mai putea fi invocate in cursul judecatii , afara de cele de ordine publica.
aditabora a scris:

#-o Ce legatura o fi avand pronuntarea cu invocarea . Potrivit art 136 Cpr civ exceptiile care n-au fost propuse in conditiile art 115 si 132 nu vor mai putea fi invocate in cursul judecatii , afara de cele de ordine publica.

Dispozitiile Codului de procedura civila sunt pentru mine de domeniul evidentei. De asemenea, si modul in care au aplicat instantele din Bucuresti prevederile Legii nr. 29/1990, prima lege a contenciosului administrativ dupa "momentul" 1989!
Am rugamintea respectuoasa sa-mi adresati o intrebare clara, cu certitudine nu m-am facut inteleasa!
De altfel, eram inca la birou si m-am limitat la redarea art. 137, alin. (1) Cod procedura civila! Insa practica instantelor de contencios administrativ din Bucuresti este clara: fara recurs gratios (asa cum era numit cand era in vigoare Legea nr. 29/1990) nu se discuta fondul!
Va rog frumos daca poate cineva sa posteze Ordinul Ministrului Justitiei nr 2594/C/2008 aparut in MO 704/16.10.2008.Am cautat pe internet dar nu am reusit sa- l gasesc. Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Exceptia lipsei procedurii prealabile DIA63 DIA63 Sunt functionar public si am fost sanctionat disciplinar,am primit decizia de sanctionare in care era trecut termenul de 30 de zile in vederea contestarii la ... (vezi toată discuția)
Exceptia de nelegalitate - inadmisibila? aadynna aadynna Exceptia de nelegalitate a unor acte emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr.554/2004 este considerata inadmisibila. mai poate fi contestata cumva ... (vezi toată discuția)
Autovehiculele parcate neregulamentar in sectorul 4 sunt in continuare ridicate, desi instanta a admis exceptia de nelegalitate a hcl victor_gheorghe victor_gheorghe Buna ziua Va deranjez cu o intrebare. Primaria Sectorului 4 ridică autovehiculele parcate neregulamentar in baza H.C.L. 37/31.07.2008 cu cele doua anexe, ... (vezi toată discuția)