avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu compensatoriu in instanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu compensatoriu in instanta

Am fost concediat cf art 65 al.1 si nu mi-a fost acordat salariul compensator prevazut de art. 78 din CCMUNN 2007-2010. As vrea sa ma adresez instantei pt acordarea acestui salariu si am cateva intrebari:
- se poate solicita doar plata salariului compesator sau trebuie atacata decizia de concediere?
- cum denumesc aceasta cerere - cerere de chemare in judecata, actiune civila in pretentii...sau n-o denumesc?
- se poate solicita judecata in lipsa? e indicat? nu as vrea sa apelez la serviciile unui avocat....am vreo sansa sa ma descurc singur?
- care e practica instantelor...acorda acest salariu? ITM nu mi-a dat niciun raspuns , dar m-a trimis la Tribunal inca de cand am facut sesizarea, spunandu-mi ca doar o hotarare judecatoreasca poate obliga angajatorul la plata acestei compensatii.
Imi puteti recomanda un model de cerere.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:43, 14 Aprilie 2010
se poate numi simplu cerere de chemare in judecata sau contestatie .
se poate solicita numai plata salariului compensator insa e posibil ca sa fie consider un motiv de nulitate absoluta a deciziei de concediere daca cererea o inregistrati in 30 zile de la comunicare la tribunalul din jud. de domiciliu.
un proces poate dura ...
1. Se poate solicita numai acordarea salariului compensatoriu ... termenul de introducere al actiunii este de 6 luni de la data incetarii c.i.m. Actiunea o depuneti la Tribunalul judetean in a carui raza teritoriala aveti domiciliu.
2. Potrivit art.84 C.proc.civ., cererea de chemare in judecata sau pentru exercitarea unei cai de atac este valabil facuta chiar daca poarta o denumire gresita.
Daca solicitati numai plata salariului compensatoriu atunci o denumiti simplu Cerere de chemare in judecata.
3. Se poate solicita judecarea in lipsa a litigiului.
4. Intr-adevar, singura autoritate din stat care poate obliga pe fostul angajator sa va plateasca acesti bani este instanta de judecata . ITM-ul nu poate obliga pe angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizare itm pt plata salariului compensatoriu dany_mocean dany_mocean buna ziua, am fost data afara de la firma unde lucram si am afacut o cerere la resurse umane pentru plata salariului compensatoriu, cuvenit. nu am primit ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu Elena S Elena S Buna seara! Sper sa reusesc sa aflu ceea ce ma intereseaza f mult... Sunt in preaviz de 20 de zile in conformitate cu art 73, alin 1... Intrebarea mea este: ... (vezi toată discuția)
Decizie de concediere individualavconform art.65 codul muncii antoheionel antoheionel Buna ziua! Am primit prin posta decizia de concediere in baza art.65 din codul muncii, azi 05.02.2009.Preavizul imi expira pe data de 6 februarie ... (vezi toată discuția)