Bunici mei o o casa propritate privata ( in contract fiind proprietari amindoi), ei au o singura fica(respectiv mama mea). Bunicul a decedat si acum dorim vanzarea casei? Intrebari:
1. Trebuie facuta succesiunea sau bunica poate sa o vanda doar ea?
2. Ce acte sunt nevoie pentru a face o succesiune?
1. Da, mergeti la notar pentru un certificat de mostenitor. (masa succesorala de pe urma bunicului, adica 1/2 din casa va fi impartita in 1/4 pentru bunica si 3/4 pt. mama). La vanzator vor aparea bunica+mama.
2. Actele de proprietate ale casei + certificat de deces+ certificat de casatorie bunica + certificat de nastere mama +certificat fiscal, incheierea de intabulare, daca este insrisa in CF.
Actele necesare deschiderii succsesiunii:
1. ANEXA 1 de la Primarie unde defunctul(a) a avut ultimul domiciliu;
2. Certificatul de deces al defunctului(ei);
3. Certificatul de casatorie al defunctului(ei);
4. Certificatele de nastere ale copiilor defunctului(ei);
5. Certificatele de casatorie ale fiicelor defunctului(ei);
6. Actele de proprietate ale defunctului(ei), dupa caz :
Titlul de Proprietate;
Adeverinta de reconstituire si Procesul verbal de punere în posesie;
Contract de vânzare-cumparare, schimb, donatie;
Hotarâre judecatoreasca;
Autorizatie de Constructie;
Decizia de atribuire a terenurilor în actiuni la unitati agricole de Stat;
7. Certificat de actionar.
Nota:
În caz de partajare a terenurilor si constructiilor, se vor prezenta schite cu privire la loturile pe care urmeaza sa le primeasca fiecare mostenitor; schitele vor avea trecute punctele cardinale, vecinii si dimensiunile loturilor.
La data dezbaterii cauzei succesorale se mai solicita si prezenta a doi martori cu actele de identitate, care l-au cunoscut pe defunct.
Daca si mama si bunica vor sa vanda casa, nu trebuie sa faca imparteala.
Bunica, singura, poate sa-si vanda cota ei de drept, care este una ideala, devenind, astfel, co-proprietara cu mama dvs, urmand ca iesirea din indiviziune, in acest caz, sa se faca intre cumparator si mama dvs.
Daca unul din mostenitori nu se prezinta la dezbatere, nu este de gasit , ce se intampla?!
Daca nu vine, dar este dovada ca a fost chemat cu buna-credinta sa se pronunte asupra mostenirii, va fi strain de mostenire.
Alte discuții în legătură
Vinzare pamint
dragv
Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)
Succesiune
AdrianBogdanA
Buna ziua
Bunica din partea mamei a divorțat de bunicul acum vreo 30 de ani. Bunicul s-a recăsătorit , iar acum 20 de ani el a decedat. Mama mea fica lui a ... (vezi toată discuția)