Bunicul meu a decedat la inceputul lunii mai. El are 3 copii : mama, fratele si sora ei.
Stiu ca acceptarea mostenirii se face intr-un termen de 6 luni. Problema e ca nu au bani acum pentru efectuarea partajului, dar mama si fratele vor totusi sa accepte expres mostenirea pentru a nu avea probleme mai tarziu (banuim ca sora ar dori indepartarea de la mostenire).
1.Cand se accepta expres mostenirea la notarul (din circumscriptia domiciliului bunicului) se elibereaza certificatul de mostenitor? Este necesara si prezenta sorei mamei mele?
2. Cu aproximatie cam cat costa onorariul? (acest lucru ma intereseaza in mod special).
Mai specific ca este vorba de 3 mosteniri...succesive. A strabunicului (care a decedat anul trecut), a bunicii (acum 3 ani jumatate) si a bunicului (fiul strabunicului si sotul bunicii). Se va elibera un singur certificat, nu?
1500-3000 e probabil onorariul pentru partaj. Ei vor decat sa accepte mostenirea si sa efectueze partajul mai tarziu. Pentru acest serviciu cam cat ar fi unorariul? E posibil ce zic eu?
Acceptarea mostenirii se face printr-o declaratie data la un notar din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului. Costul unei asemenea declaratii nu depaseste 100 lei.
Iar pentru a da declaratia de accepatare a mostenirii nu trebuie sa se prezinte toti mostenitorii. aceasta declaratie o da fiecare mostenitor in mod individual.
Succesiunea se deschide prin moarte.
Dupa acest moment , comostenitorii pot accepta , expres, printr-o declaratie data in fata oricarui notar public , sau tacit, prin acte prin care lasa sa se intrevada vointa lor de a succede ( luarea in posesie de bunuri, plata de taxe , de impozite ), intreaga mostenire. Dezbaterea succesiunii , operatiune care se finalizeaza cu eliberarea unui certificat de mostenitor(care nu reprezinta, insa , titlu de proprietate ) , prin care sunt stabilite cotele parti asupra proprietatii indivize este de competenta notarului in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului .
Toti mostenitorii vor fi trebuie sa fie prezenti.
Ulterior, prin buna intelegere ,puteti proceda la imparteala , sistand astfel starea de indiviziune.
Daca nu veti ajunge la un consens , diferendul poate fi solutionat numai de catre judecatoria in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului.
Succesiune
61cristu
Buna seara,
Va rog frumos sa-mi spuneti daca pentru deschiderea masei succesorale exista un termen ( 6 luni sau 2 ani) ;m-ar interesa din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)