avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara,
Va rog frumos sa-mi spuneti daca pentru deschiderea masei succesorale exista un termen ( 6 luni sau 2 ani) ;m-ar interesa din punct de vedere al costurilor.
Va pot spune ca tatal meu a decedat in luna iulie , sunt singura fica , iar mama doreste sa facem lucru . Va multumesc!
Termenul de accepatare a succesiuni potrivit art. 700 din Codul civil este de 6 luni de la data decesului/ Insa puteti face oricdind cerere in baza anexei 24 de la Primarie la un birou notarial pentru a va elibera certificat de mostenitor, tot la acel birou vetui afla si costurile pe care ;le i mplica eliberarea unui asemenea act
Buna seara,
Va rog frumos sa-mi spuneti daca pentru deschiderea masei succesorale exista un termen ( 6 luni sau 2 ani) ;m-ar interesa din punct de vedere al costurilor.
Va pot spune ca tatal meu a decedat in luna iulie , sunt singura fica , iar mama doreste sa facem lucru . Va multumesc!

Succesiunea trebuie sa fie acceptata (altminteri , daca nu exista vreun act care sa la sa sa se intrevada dorinta dumneavoastra de a succede , puteti fi considerati straini de aceasta mostenire), in termen de 6 luni de la moarte.

Insa , posibil sa fi existat asemenea acte , care conduc catre acceptarea implicita (instrainarea de bunuri , luarea in posesie , plata de impozitie ,etc ) .Daca dezbateri succesiunea in termen de 2 ani de la deces , pe cale necontencioasa , in fata notarului public , pe langa onorariul acestuia , va exista o obligatia de plata a impozitului de 1% din valoarea masei partajabile.

Daca veti opta pentru procedura contencioasa , derulata in fata judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a aflat un ultim domiciliu al defunctului, taxa judiciara de timbru o va constitui 3% din valoarea bunurilor succesorala.

Succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters146176 ContSters146176 in cat timp se deschide succesiunea? cine deschide succesiunea? unde si cat costa? (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire LUMITM LUMITM Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune/ termen- acceptare mostenire CYBORG CYBORG Buna seara! Mama mea decedat in august 2015.M-a avut numai pe mine.Nu am tata, frati, surori, nici rude etc 1.Acum o luna am fost la un domn notar care ... (vezi toată discuția)