Buna ziua,
As vrea sa stiu daca un antecontract de vanzare-cumparare incheiat de un avocat are aceeasi valoare in cazul unui proces ca si unul incheiat la notar.
Multumesc!
Depinde ce intelegeti prin valoare si prin "incheiat la notar" . daca va referiti la greutate pe care actul o are in fata instantei in cazul unui litigiu, respectiv la un act autentic, atunci raspunsul este NU. puterea probanta a unui act autentic este net superioara oricarui act incheiat de catre un avocat.
Antecontractului de vanzare cumparare care are ca obiect transmiterea dreptului de proprietate asupra unui teren nu presupune forma autentica.Este valabil chiar incheiat ca act sub semnatura privata.
Insa, incheiat de catre un avocat , acest act beneficieaza de data certa .
Contractul de vanzare-cumparare, ad validitatem , e incheiat in forma autentica, la notar .
Nimic nu impiedica partile contractante, cata vreme actul indeplineste conditiile de fond si de forma prevazute de lege, in caz de neexecutare culpabila a obligatiei, sa se adreseze instantei de judecata in vederea pronuntarii unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare -cumparare.
Sa ca cei impricinati sa valorifice continutul contractului.
Multumesc mult pentru explicatii.
Este vorba de o casa si terenul aferent in intravilanul unei comune. Noi, cei care vindem, suntem cinci mostenitori, care aproape nu ne cunoastem si ne este greu sa tinem legatura unii cu altii. Astfel ca am acceptat propunerea promitentului-cumparator (persoana juridica) sa apelam pentru antecontract la avocata cu care colaboreaza. A trecut un an de atunci si cumparatorul nu a facut platile la termenele stabilite. Cred ca vom fi obligati sa apelam la justitie ca sa ne primim toti banii. Si vedem abia acum ca din antecontract lipsesc clauzele care ne-ar fi fost de ajutor in aceasta situatie.
Ca cireasa pe tort, zisul cumparator a renovat casa si a aruncat toate reziduurile peste gard, adica pe terenul pe care l-am pastrat.
Totusi , nu s-au scurs trei ani de la perfectarea contractului , incat sa sesizati instanta de judecata pentru indeplinirea obligatiiile ce reprezinta conduita partilor.
Succes.;)
Vanzare cumpare teren
cisti
am si eu o problema: poate fi vandut un teren prin contract de vanzare cumparare cu dare de data certa la un avocat? dar vanzatorul daca detine terenul in baza ... (vezi toată discuția)