avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme cu angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme cu angajatorul

Buna seara,

Va rog frumos sa ma sfatuiti si pe mine intr-o problema.
Pana pe data de 05.02.2007 un prieten a fost angajat la o firma. Pe data de 05.02.2007 s-a trezit cu un telefon de la patron in care il anunta pe angajat ca "este liber". Desi nu gresise cu nimic, dar pentru ca se saturase de batjocura de la locul sau de munca, angajatul a fost de acord cu decizia pe care o luase patronul. Si din acea zi a ramas acasa, asa cum ii spusese patronul. La cateva zile dupa ce a ramas acasa, a fost sunat de catre patron. Acesta i-a spus sa se duca la serviciu cu o demisie completata cu art. 55, lit. b. Angajatul i-a spus ca ii va duce aceasta demisie completata asa cum dorea, nu inainte de a-i duce insa cererea de concediu de odihna care i se cuvenea pentru perioada in care fusese angajat al firmei respective. Totul parea a fi ok la momentul respectiv. Dupa ce contabila i-a calculat cate zile de concediu de odihna i se cuveneau, patronul l-a sunat pe angajat si i-a spus sa isi completeze cererea de concediu de odihna pe o perioada de 8 zile (05.02.07-14.02.07). Era perfect, pentru ca pe data de 15.02.2007 era ziua de salariu si totul se termina cu bine. Numai ca pe data de 15.02.2007, patronul l-a sunat pe angajat si l-a anuntat ca nu poate sa ii dea banii in ziua aceea, pe motiv ca nu era in Bucuresti. Dar i-a promis ca sambata (17.02.2007) va reveni in Bucuresti si se vor intalni pentru a-i da toti banii. Insa astazi, cand angajatul l-a sunat ca sa il intrebe unde si la ce ora trebuie sa se intalneasca, patronul a inceput sa urle la telefon, spunandu-i ca nu o sa-i dea niciun ban nici acum si nici alta data!!! Socat de aceasta veste, angajatul i-a spus ca luni la prima ora ii va trimite ITM-ul la firma pentru a solutiona aceasta problema. Bineinteles ca nu s-a aratat deloc infricosat, ba dimpotriva i-a vorbit foarte urat si l-a asigurat de faptul ca el are bani si nici ITM-ul, si nici altcineva nu are ce sa ii faca. A mai precizat si faptul ca, daca angajatul "va indrazni sa-i trimita pe cineva pe cap", ii va desface contractul cu "lit. i" pentru absente nemotivate!!!

Va rog sa imi spuneti ce este de facut in aceasta situatie?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: kriss80 , utilizator 08:45, 19 Februarie 2007
In primul rand, litera "i" a ramas doar in folclor. Pentru a se desface contractul de munca pentru motive care tin de persoana salariatului, potrivit art 61 lit a. (din vina angajatului) mai este necesara si o cercetare disciplinara prealabila. (in lipsa careia se poate anula decizia de concediere). Sper ca persoana are si o dovada ca i s-a aprobat un concediu in aceste zile.
Problema este ca angajatului nu i s-a dat nicio copie a cererii de concediu de odihna semnata!!! Desi patronul a semnat aceasta cerere in prezenta angajatului. Dar faptul ca patronul l-a amenintat ca o sa-i desfaca contractul pentru absente nemotivate, ma duce cu gandul ca acea cerere a disparut! :((
Spuneti-mi, va rog, cum se procedeaza cu ITM-ul pentru a reclama aceasta problema?

Multumesc.
Imi pare rau, dar de a face o copie de pe cerere nu e obligatia angajatorului . Compensarea in bani a con.od. neefectuat la incetarea CIM e prevazuta de lege. ( nu pricep , la ce v-a trebuit concediu daca tot plecati... ) in fine . Incercati totusi sa rezolvati problema pe cale amiabila. Daca nu , singura posibilitate de a rezolva conflictul a fi pe calea unei actiuni in instanta. (luand in vedere ca nici salariu nu ati primit ) .
Ok. Am inteles ce este de facut.
Mii de multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost concediat cu preaviz și aveam concediu restant. la final nu mi-am primit banii așa cum mi s-a promis, ce aș putea face pentru a-i recupera? Maciupiciu Maciupiciu La data de 1 Decembrie am fost chemat de patron si mi-a spus ca ma concediaza pe motiv ca suntem prea multi pe acelasi post (doi), iar el nu-si mai permite sa ... (vezi toată discuția)
Perversiunea patronilor ady k ady k sunt sofer si pe data de 9 noiembrie am fost invitat la bpr sa predau permisul pt acumularea a 15 puncte si am primit dovada fara drept de circulatie din data ... (vezi toată discuția)
Cum se depune demisia? carmenbn carmenbn Am hotarat sa imi depun demisia in perioada in care atat eu, cat si patronul, eram in concediu de odihna( nu a fost premeditat, atunci mi s-a oferit un loc de ... (vezi toată discuția)