avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precursorul unei usoare evacuari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precursorul unei usoare evacuari

ermeaza sa inchei un contract de locatiune cu o persoana pe care nu o cunorc prea bine si vreau sa preintampin posibilele probleme cu evacuarea locatarului in cazul in care acesta nu plateste chiria.
in contract am urmatorul articol:
6. Incetarea Contractului
6.1. Prezentul Contract inceteaza la momentul expirarii duratei pentru care a fost incheiat, daca Partile nu au convenit la prelungirea acestuia
6.2. Partile au dreptul de a denunta unilateral contractul de locatiune pe baza unei notificari transmise inainte cu cel putin 30 de zile calendaristice.
6.3. Contractul se considera desfiintat de drept fara a mai fi necesara punerea in intarziere sau orice alta formalitate prealabila in caz de nerespectare a obligatiei de plata a chiriei sau a celorlalte cheltuieli la termenele prevazute in prezentul contract de catre Locatar

va rog sa imi spuneti daca potrivit pct. 6.3. evacuarea locatarului se poate realiza fara apelarea la instanta de judecata
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 23:51, 14 Aprilie 2010
Clauza de incetare a contractului 6.3. (la care faceti referire) poarta denumirea de pact comisoriu (aici de grad IV) si permite rezilierea contractului de locatiune fara a mai fi necesara interventia instantei judecatoresti.
Daca totusi ar fi sesizata pe acest aspect instanta va putea face numai verificarile pe care insesi clauzele conventionale de rezolutiune le permit.

multumesc pt raspuns! curiozitatea mea este cu privire la evacuare! cum se poate realiza aceasta? pot apela direct la executorul judecatoresc?
Nu puteti apela direct la executor. Va trebui sa-i formulati o actiune in evacuare, dupa care, dupa ramanerea definitiva a hotararii puteti apela la executor pentru executarea silita privind evacuarea cu ajutorul fortei publice (politia).
In plus puteti sa-i solicitati lipsa de folosinta pentru perioada cat dureaza procesul, inclusiv cu privire la cheltuielile de judecata si de executare.
nici daca s-ar incheia in forma autentica nu ar usura lucrurile?
Forma sub care se incheie actul de locatiune nu are relevanta! Are aceeasi putere probanta chiar daca este incheiat sub semnatura privata! Forma autentica nu face decat sa va mai scoata cativa bani din buzunar!B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare chirias-neplata chirie, utilitati pacepa_2001 pacepa_2001 Buna ziua, Am un chirias care de 2 luni nu a platit chiria si nici utilitatile (nici nu mai poate fi contactat).Care este procedura pentru evacuare/reziliere ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu gradul iv - reziliere de drept contract ce inchiriere vladion2005 vladion2005 Buna ziua. Am incheiat un contract de inchiriere, in calitate de proprietar, pe perioada ianuarie 2013-ianiarie 2015. Chiriasul a acumulat datorii la ... (vezi toată discuția)