Buna seara. Am nevoie de putin ajutor cu o parere de la persoane de specialitate.
Se da un teren atribuit in folosinta gratuita de catre consiliul local/prinmarie unei persoane A avand conditia sa isi construiasca o locuinta personala in termen de 2 ani. Conditia care a fost indeplinita de persoana A pt. a primi terenul a fost sa aiba pana in 35 ani si nicio alta proprietate personala. Persoana A construieste pe terenul sau o fundatie de casa pe care o vinde prin notar unei persoane B care isi construieste acolo o casa. Terenul ramane in continuare atribuit de primarie persoanei A, desi locuinta construita apartine lui B. Ideea este ca atunci cand primaria va hotari sa vanda acele loturi de teren catre beneficiari B sa cumpere prin intermediul lui A terenul respectiv. Desigur B indeplineste si ea conditia de a avea pana in 35 ani. Practica asta este des intalnita printre cei carora li s-au atribuit terenuri in acea zona si neavand ulterior posibilitatea construirii unei case au recurs la aceasta procedura contra unui mic comision.
Pe actul de atribuire a terenului sunt specificate urmatoarele legi:
Legea 15/2003 cu modificarile aduse prin OUG 101/2003 si legea 175/2004 si HGR 896/2003.
Mai sunt specificate 2 hotarari de consiliu local si art 38 alin (2) lit. F din legea 215/2001 si art. 46 alin (1) si (2) din legea 215/2001 a Administratiei Publice Locale.
In acest timp persoana A este implicata intr-un proces penal care in mod sigur va avea ca urmari pt ea plata unor despagubiri. Daca persoana A nu va putea plati toata suma fixata ca despagubire in mod clar se va ajunge la executorul judecatoresc.
Acum intrebarea este daca persoana B care a cumparat fundatia de la A si si-a construit o locuinta pe acel teren va fi in vreun fel implicata in sensul de a i se executa casa pe baza faptului ca e construita pe terenul atribuit lui A?
De principiu B nu prea are motive sa-si faca probleme deoarece se urmaresc doar bunurile aflate in proprietatea debitorului iar A nu avea in proprietate terenul si nici nu se poate invoca accesiunea imobiliara pe cale oblica (creditorul din procesul penal nu poate in ipoteza noastra sa se substituie lui A si sa invoce faptul ca s-a construit pe terenul lui A si ca astfel A a devenit proprietar).
Daca se ajunge insa sa se urmareasca silit constructia care nu este a lui A se poate face de catre B o contestatie la executare in care sa se dovedeasca faptul ca A nu are nici un drept asupra constructiei.
Sunt 100% de acord cu U.B.I.K. :)
In plus , in cazul unei executari , oricum nu va putea fi executat acel teren deoarece nu se afla in proprietatea lui A , ci in folosinta sa. Ceea ce inseamna ca tot primaria respectiva este proprietarul terenului!
Domnule ubik ceea ce spuneti dumneavoastra este valabil si daca intre A si B exista o relatie de rudenie si respectiva vanzare a avut loc in timpul cercetarii penale a lui A? Mai exact executorul ar putea sa aiba cea mai mica sansa sa imi creeze vreo problema sub pretextul ca A este ruda cu mine si ar exista posibilitatea ca locuinta mea sa fie de fapt a lui si sa fi recurs la vanzare doar ca sa nu ii poata fi executata silit?
buna seara
Afara de ipoteza in care A este minor si sunteti parinte ori persoana care trebuie sa raspunda pentru faptele lui A ( persoana care se ocupa de cresterea si educarea lui A) rudenia nu ar avea nici o importanta in speta de fata daca nu ar fi cele de mai jos.
Privitor la vanzarea facuta in timpul urmaririi penale e alta poveste. Aceasta vanzare este de principiu anulabila pe calea unei actiuni speciale prevazute de art. 975 Cod civ. (actiunea pauliana sau revocatorie) daca se dovedeste ca prin aceasta vanzare A a urmarit sa-si micsoreze patrimoniul in defavoarea creditorilor (persoanele pagubite prin infractiune au devenit creditorii lui A de la data savarsirii faptei).
Rudenia are in acest caz o oarecare importanta daca prin aceasta legatura B a aflat ca A este urmarit penal si l-a ajutat sa-si micsoreze patrimoniul. Rudenia poate fi un element (prezumtie) ca B nu a fost de buna credinta la data cumpararii, or buna credinta este elementul cel mai important prin care B s-ar putea apara.
Din cele ce ati scris problema rezultata e mai complicata. Mergeti si consultati un avocat.
Buna ziua. Am urmatoarea dilema.
Ce se intampla cu imobilul daca in perioada de 2 ani dintre momentul finalizarii constructiei si momentul cand poate fi cumparat terenul persoana care figureaza in actele terenului si care ar cumpara terenul in prima faza decedeaza? Cealalta persoana pe numele careia este imobilul mai are posibilitatea sa cumpere terenul de la primarie?
Teren
yoyo2015
Am găsit sa cumpăr un teren de la cineva care l-a obținut prin Legea15 . Vreau sa stiu cum si dupa cat timp sau care sunt regulile sa putem face actele sa ... (vezi toată discuția)