avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Retragere cetatenie romana dobandita prin nastere
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Retragere cetatenie romana dobandita prin nastere

Intrebare: Poate oare Statul Roman sa retraga unui cetatean roman cetatenia romana, care el a dobandit-o prin nastere?
Merge vorba despre bunicul meu, Popescu Lazar, participant la al doilea Razboi Mondial in randurile Armatei Romane, care avea cetatenia romana dobandita prin nastere, dar caruia i sa retras cetatenia romana (asa zic autoritatile romane).
Pana ce eu inca n-am primit nici un raspuns de la autoritatile romane la urmatoarea intrebare adresata lor: Va rog mult, sa-mi dati un raspuns la urmatoarea intrebare: Bunicul meu, Popescu Lazar, participant la al Doilea Razboi Mondial in randurile Armatei Romane, este cetatean al Romaniei sau nu, si daca nu, atunci in baza carui document lui i sa retras cetatenia romana, care el a dobandit-o prin nastere?
Actualmente bunicul meu este cetatean ucrainean (cetatenia precedenta - U.R.S.S.). Ultimul domiciliu al bunicului meu din Romania a fost satul Prisacareni (care si este locul lui de nastere), judetul Storojinet. De acolo el a fost recrutat, iar cand sa intors, satul lui natal intra deja in componenta U.R.S.S. (actualmente Ucraina). Actele romanesti a bunicului meu au fost confiscate de catre autoritatile sovietice in anul 1944.
Cel mai recent răspuns: Oleg Popescu , utilizator 21:45, 15 Aprilie 2010
Potrivit actualei Constitutie, asa cetatenia romana nu poate fi restrasa persoanelor care au dobandit-o prin nastere.

Cu toate aceste, exista doua aspecte speciale in cazul bunicului Dvs.

1. Inainte de 1989, retragerea cetateniei dobandita prin nastere a fost amplu practicata -- daca a fost legal sau nu, nu pot sa va spun, din pacate.

2. Nu cred, ca in cazul bunicului Dvs. este vorba de o retragere a cetateniei romane. El a dobandit, prin integrarea satului lui natal in URSS, cetatenia sovietica, iar confiscarea actelor a avut loc pe teritoriul URSS, deci in afar imperiul legilor romane.

Ceea ce priveste statutul actual a bunicului Dvs., el are cetatenia ucraineana si din punct de vedere a autoritatilor romane, daca ma amintesc corect, el poate redobandi cetatenia romana (precum si toti descendentii sai, inclusiv Dvs.). Din cate stiu eu legile Ucrainei nu permit in mod normal cetatenia multipla (aceasta informatie nu o am dintr-o sursa sigura, deci ar fi posibil sa nu fie asa), deci nu pot sa va spun nimic in privinta consecventelor redobandirii cetateniei romane.

Va propun sa consultati un avocat care cunoaste ambele sisteme de drept (ar fi ideal, daca gasiti cineva cu astfel de cunostinte) sau doua: Unul in Romania si unul in Ucraina. Cel care cunoaste sistemul roman de drept, va poate da detalii despre cum se poate redobandi cetatenia romana in cazul descris mai sus, iar cel care cunoaste sistemul de drept din Ucraina, va poate da relatii cu privire la consecventele redobandirii cetateniei romana, precum si, eventual, despre exceptiile care permit cetatenia multipla in Ucraina.
Multumesc!

Eu pot face doar o concluzie: doar prin judecata cred ca o sa pot afla adevarul.

In cazul bunicului meu mai sunt cateva aspecte. Ca participant la al Doilea Razboi Mondial el ar trebui sa aiba statutul de veteran de razboi. Insa nici Romania, nici Ucraina nu pot si nici URSS n-a putut sa-i dea un asa statut (explicatia: el a luptat in randurile Armatei Romane, iar Romania zice ca el nu este cetatean roman). Vreau sa precizez acel moment, ca participarea bunicului meu la razboi e dovedita prin certificatul emis anul trecut de catre Ministerul Apararii Nationale a Romaniei in baza datelor din arhivele militare.
Referitor la procedura de redobandire a cetateniei, aceasta este o procedura care dureaza foarte mult. Din alta parte nu inteleg de ce bunicul meu trebuie sa-si redobandeasca cetatenia, daca nu exista nici un document prin care sa se demonstreze ca el a pierdut cetatenia romana.
Si mai un aspect important. Cand satul natal al bunicului meu a intrat in componenta URSS, autoritatile sovietice au confiscat toata averea parintilor bunicului meu (am date din arhiva si cifrele sunt impresionante). Cine e vinovat in aceasta situatie? Familia bunicului meu au vrut sa se refugieze in Romania, insa a fost oprita de mitralierele granicerilor sovietici. Cine a reusit sa se refugieze, in momentul de fata beneficiaza de toate drepturile ca cetateni romani: statut de veteran de razboi, au primit compesatii in locul bunurilor care le-au lasat in URSS etc. Bunicul meu n-are nici un drept si eu nu pot fi de acord cu asa ceva.

Cand sa semnat armistitiul in 1944, el a fost trimis acasa, satul lui natal deja intra in componenta URSS si pe el l-au obligat sa intre impreuna cu parintii sai si cu averea lor in gospodaria colectiva (kolhoz).

Asa ca eu o sa fac toate demersurile posibile ca sa stabilesc dreptatea istorica.

O seara placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenie romana Oleg Popescu Oleg Popescu Intrebare: Poate oare Statul Roman sa retraga unui cetatean roman cetatenia romana, care el a dobandit-o prin nastere? Merge vorba despre bunicul meu, Popescu ... (vezi toată discuția)
Posibilitate obtinere dubla cetatenie romano-rusa Bogdan_2011 Bogdan_2011 (In cazul in care locul subiectului nu este in aceasta arie, rog un moderator sa-l mute in aria corespunzatoare, cu scuzele de rigoare) Buna ... (vezi toată discuția)