avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buna ziua - probleme obtinere certificat de nastere ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buna ziua - probleme obtinere certificat de nastere romanesc

Fratele meu sa casatorit cu o fata din Ucraina anula acesta in luna mai,au impreuna un copilas de trei ani si altul urmeaza sa se nasca, in luna octombrie,am depus toate actele necesare pentru permisul de sedere in Romania a cumnatei mele la inspectoratul general pentru imigrari,in maxim o luna de zile o sa obtina permisul,dar problema care nu o putem descurca este urmatoarea:cand sa nascut primul copil cumnata mea nu avea hotararea judecatoreasaca a divortului cu fostul ei sot,in momentul cand sa nascut copilul fratele meu la recunoscut,in certificatul de nastere copilul poarta numele tatalui adica a fratelui meu si nicidecum a fostului sot,copilul este nascut in Italia certificatul este italian,dar nu putem sa il transcriem in certificat romanesc,nu stim cui si unde sa ne adresam pentru rezolvarea problemei,copilul are in prezent pasaport ucrainean.Ce am putea face in legatura cu aceasata problema si cum am putea rezolva .Cumnata are pasaport ucrainean,casatorita cu roman detin certificat de casatorie,copilul are pasaport ucrainean,certificatul de nastere a copilului este italian,si urmeaza sa primeasca permisul de sedere in Ro.Ce putem face de acum incolo,se poate face vreo actiune in instanta vizavi de copil
Cel mai recent răspuns: Madc , utilizator 06:01, 7 Septembrie 2017
de ce anume nu puteti transcrie certificatul? Ati incercat sa depuneti dosarul si nu v-a fost primit sau ce anume s-a intamplat?
pentru ca dupa legea din Romania tatal copilului ar fi fostul sot ,pentru ca in momentul cand cumnata a nascut nu avea hotararea judecatoreasca de divort din aceasta cauza nu se poate face transcrierea certificatului italian in certificat romanesc ,problema este ca nu stim cui sa ne adresam sa putem rezolva situatia,sa depus dosarul de catre cineva dar a fost respins din aceasta cauza
Cumnata dvs. trebuie sa se adreseze autoritatilor italiene pentru ca acestea sa rectifice actul de nastere a primului sau copil in sensul de a-l trece ca fiind copil din casatorie avand ca tata pe sotul mamei. Sa prezinte mama la aut. italiene si certificatul sau de casatorie cu primul sot pe care desigur a omis sa-l arate. Dupa ce obtine actul de nastere cu numele copilului din casatorie, il v-a ruga pe fostul sot sau daca acesta refuza va intenta chiar ea actiunea in instanta de tagada a paternitatii, dupa care frate dvs. va putea face recunoasterea. Avand in vedere ca este cetatean ucrainean toate acestea se vor face in Ucraina sau in Italia, daca tatal este italian. Dupa ce fratele dvs, il recunoaste pe copil, va obtine un nou certificat de nastere a acestuia, mai apoi va solicita transcrierea. Functionarii au dreptate, in Romania un copil nascut din casatorie are ca tata pe sotul mamei si nu il poate recunoaste alt barbat, fara ca sotul mamei sa faca tagada. S-au cam complicat fratele si cumnata. Tinand cont ca o sarcina nu vine peste noapte puteau sa se intereseze 9 luni cam cum sta treaba cu actele. Acum au nevoie de multa rabdare.
Cumnata poate face actiunea de tagada a paternitatii fata de fostul sot in Ucraina?(ea fiind de acolo) Finalizata actiunea aceasta in Ucraina si adusa in Romania tradusa si legalizata are valoare la tribunalul nostru? Dupa care sa faca fratele meu actiune in stabilirea filiatiei( paternitatii)fata de actualul sot(fiind fratele meu din RO)? Amandoua actiuni s_ar putea face in Ucraina,s_au doar prima actiune si cealalta facuta aici in RO(,ca tatal copilului este roman)? Aveti dreptate s-au coplicat tare de tot,....acum incercam sa le rezolvam..
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2016
daliona85, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere legal cumnata dvs. nefiind cetatean roman nu poate sa solicite transcrierea certificatului italian rectificat la noi ci doar in Ucraina. Nu ne-ati spus cetatenia fostului sot al cumnatei. Actele din Ucraina fiind tara UE pot fi recunoscute la noi doar de catre DEPABD. Dar in acest caz copilul nu este cetatean roman, daca niciunul dintre parintii sai nu sunt de cetatenie romana. Sa solicite cumnata rectificarea actului in Italia, mai apoi transcrierea in Ucraina, dupa care tot in Ucraina sa solicite tagada iar fratele dvs. sa-l recunoasca in Ucraina. Poate mai au si altii alte idei, dar eu consider ca alta solutie legala nu este.

Alte discuții în legătură

Transcriere acte stare civila Justitiarul71 Justitiarul71 O d.na se casatoreste in Romania cu un cetatean italian, dupa care pleaca sa locuiasca la sot in Italia. Se cearta cu sotul si se muta la amant. Din relatia de ... (vezi toată discuția)
Transcrierea certificatului de nastere David ioana ramona David ioana ramona In luna ianuarie sa terminat divortul dintro mine si fostul sot, urmand ca pe 15.02.17 sa dau nastere unei fetite in italia,in aprilie am venit in Romania sa ... (vezi toată discuția)
Nastere in strainatate copil din afara casatoriei anomyss1987 anomyss1987 buna ziua. am o mare rugaminte sa ma ajutati. cumnata mea a nascut ieri in germania. ea este castorita in romania dar copilul nu este al sotului cu care nu ... (vezi toată discuția)