Buna ziua.Cineva imi datoreaza o suma de bani,si a fost de acord sa fie pus sub ipoteca un teren al lui in favoarea mea si am facut la notar un contract cu garantie imobiliara,mentionez ca ipoteca este de gradul unu ,intre timp el a construit pe acel teren o casa si anexe,intrebarea mea ar fi daca are dreptul sa construiasca pe acest teren sau nu fara acordul meu.
In general, impreuna cu ipoteca asupra imobilului, creditorul poate impune si anumite interdictii asupra acestuia - de obicei vorbim de interdictiile de instrainare si grevare cu sarcini. Un creditor diligent (am intalnit si astel de creditori persoane fizice) impun si interdictia de construire sau demolare a imobilului.
art.1777 din Codul civil dispune ca ipoteca se intinde asupra tuturor amelioratiilor survenite in urma constituirii imobilului ipotecat.
constructiile sau imbunatatirile de orice fel aduse terenului, reglementate in Codul civil si in doctrina in materia accesiunii, constituie amelioratiile care se cuvin creditorului ipotecar in cazul executarii unei ipoteci.