avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Preþ "neserios"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Preþ "neserios"

În anul 2001, sau 2002, tata a vândut unei familii două suprafeţe de teren intravilan.

Mă rog, au negociat să plătească vreo 1,700 USD pentru o singură bucată de 3-4,000 mp la strada principală, care îi interesa, dar surpriză, tata le-a dat bonus (absolut gratis) o altă bucată de teren de 2,000 mp, tot intravilan, dar pe o stradă lăturalnică şi la vreo 3-400 m distanţă de primul lot.

Am o bănuială că am de-a face cu un preţ neserios, adică cu o hoţie!

Sunt aproape sigur că nu avea cum să coste numai atât cele 2 loturi, care însumate fac vreo 5-6,000 mp.

Unde pot oare să văd un listing cu preţul terenului intravilan în acel an?

Din păcate tata nu avea habar de preţul la teren pe vremea aceea şi a vândut extrem de ieftin (a se vedea chiar bonusul acordat acestei părţi). A vândut în total circa 1.5 hectare de teren intravilan către diverşi cumpărători.

Dacă în general preţul a fost cât de cât ok, în cazul acestei tranzacţii preţul a fost extrem de mic.

În eventualitatea în care avem de-a face cu un preţ neserios, adică sub baremul minim, putem anula cumva actul?

Pe suprafaţa de 3-4,000 mp pe care a vizat-o familia respectivă şi-au construit casă. Mă rog, nu vreau să mă bag peste asta deşi au luat terenul mai mult de pomană.

Însă, bucata de 2,000 mp primită GRATIS este liberă.

Poate tatăl meu s-o primească înapoi?

Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:19, 17 Aprilie 2010
Nu sunt rude şi nu au nimic în comun!

ªtiţi ce nu înţeleg? Ce rol mai are acea "grilă"?

Este doar "pentru fraieri", adică pentru cei care vând şi plătesc impozit, sau pentru cel care cumpără şi plăteşte un onorariu în funcţie de preţ?

Din moment ce este o grilă minimă şi preţul plătit a fost sub acea grilă datorită naivităţii vânzătorului, acesta nu poate să pretindă nimic în plus de la cumpărător?

Mă gândesc măcar la diferenţa de preţ conform grilei, actualizată cu indicele de inflaţie sau ceva de gen.

Vă întreb pentru că altminteri am impresia că cine este corect este FRAIER, iar hoţul nu are nici un stres.
Grila este facuta de catre Uniunea Notarilor Publici din Romania doar pentru taxarea actelor de instrainare a imobilelor de catre notari.
In situatia in care partile stabilesc, in contract, un pret mai mare decat cel din grila aferent imobilului respectiv, se taxeaza la valoarea declarata de parti.
Daca partile stabilesc in contract un pret mai mic decat cel din grila, se taxeaza la valoarea stabilita prin grila, dar pretul va ramane cel stabilit de parti, nu se modifica in vreun fel contractul.
Contractul este legea partilor. ;)
Mulţumesc! Asta pentru noi este o veste proastă!

Atunci ce mai este ăla "preţ neserios"?

Am citit despre această sintagmă şi despre nulitate absolută.

Nu prea înţeleg de ce în acest caz nu este vorba de aşa ceva.

Ideea este că a primit al doilea teren GRATIS, după cum şi el însuşi (cumpărătorul) recunoaşte.
Pentru validitatea unui contract de vanzare-cumparare, pretul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie stabilit in bani;
- sa fie determinat sau determinabil;
- sa fie sincer si serios.
Pretul trebuie sa fie serios, adica nu trebuie să fie derizoriu, respectiv atât de mic, raportat la valoarea bunului, încât să nu poată constitui o cauză suficientă a obligaţiei asumate de vânzător de a transmite proprietatea asupra bunului (am dat anterior ca exemplu, pretul terenului de zece lei).
Echivalenţa valoare – preţ este relativă, fiind o chestiune de fapt, seriozitatea preţului este lăsată la aprecierea instanţei.
Taxa de timbru se datorează la valoarea declarată de părţi în actul autentic. Dacă exista o disproporţie vădită între valoarea declarată de părţi şi valoarea de circulaţie a bunului, notarul trebuia sa amâne autentificarea contractului până la stabilirea valorii de circulaţie, prin expertiză efectuată la cererea Camerei notarilor publici, pe cheltuiala acesteia, după care, autentificarea s-ar fi realizat la valoarea astfel stabilită.
Dacă se constată că preţul stabilit de părţi este derizoriu, contractul este nul absolut ca vânzare-cumpărare dar, dacă preţul mic îşi are cauza în intenţia liberală a înstrăinătorului, instanţa poate constata că actul încheiat este o donaţie.
Dacă preţul este inferior valorii reale a bunului vândut, fără a fi derizoriu , în materie de vânzare-cumpărare, majorul nu are deschisă acţiunea în anulare pentru leziune (art. 1165 C. civ.) dar, se admite, în mod excepţional, că în baza art. 968 C. civ. (cauza ilicită), se poate considera nul absolut contractul în care s-a profitat de neştiinţa, ignoranţa, starea de constrângere în care se găsea cealaltă parte contractantă.
Pe cale de consecintă, totul tine de probatiune si de aprecierea instantei pe baza probelor administrate. ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie drept anulare contract rrocambole rrocambole Conform noilor coduri, dupa cat timp de la data vanzarii se prescrie dreptul de a cere anularea unui contract de vanzare a unui imobil? (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare-cumparare Walter123 Walter123 Rog frumos, o vanzare-cumparare a unei jumatati de imobil si teren cu multe imbunatatiri la un pret de 20 sub pretul din contractul anterior de ... (vezi toată discuția)
Anulare act vanzare-cumparare axinte axinte Buna ziua Ce sanse de castig ar avea un proces pentru anularea vanzarii cu 3000 ron a unui teren de 900mp si casa, in baza articolului 1303 Cod civil (pret ... (vezi toată discuția)