avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

buna ziua.va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat daca se poate.am plecat de la firma unde am lucrat in luna februarie motivul fiind neplata salariului.nu am semnat demisia la plecare pentru ca am vrut mai intai sa-mi recuperez banii.sunt chemata astazi sa semnez dar mi s-a spus ca trebuie sa pun data de azi.e vreo problema daca fac asa sau trebuie sa pun data de cand am plecat?
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 11:16, 15 Aprilie 2010
Se trece data la care se inainteaza demisia dar este necesar sa efectuati previzul de 15 zile sau sa specificati in demisie ca nu v-au fost acordate drepturile salariale (Art.79 alin.8 codul muncii) caz in care nu mai este nevoie sa efectuati preavizul. Din februarie si pana acum sunteti absent nemotivat sau poate angajatorul va va aproba o cerere de concediu fara plata.
daca puneti data de azi, vor fi obligati sa va plateasca pana in data de azi. Ceea ce ati facut dvs.
legea nr. 53/2003
"ART. 79
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."
Probabil ca se doreste, fara a sti prevederea subliniata, sa va "agate" pentru lipsa nemotivata.
Io va sfatuiesc sa nu semnati nimic, sau, doar cu data la care ati plecat din unitate. :)
Io va sfatuiesc sa nu semnati nimic, sau, doar cu data la care ati plecat din unitate.

Nu exista o data la care a plecat legal din unitate, exista o data de la care, din diverse motive, absenteaza nemotivat.
Angajatorul poate proceda si la demararea procedurii disciplinare si sa-i inceteze contractul pentru absente nemotivate. Cred este bine sa se inteleaga amiabil si sa plece prin demisie.
Corecta aprecierea dvs. Si bineinteles, este de dorit ca partile sa ajunga la o intelegere amiabiala. Mai ales ca nici una din ele nu a fost fair-play. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu mai stiu ce sa fac va rog din suflet ajutati-ma !! CristiVL CristiVL Va rog din suflet sa ma ajutati , am contract pe perioada DETERMINATA pe 2 luni mai am 15 zile pana imi expira ...si nu vreau sa ma mai duc deloc pt ca fiecare ... (vezi toată discuția)
Demisia ajutoooooooor deea_2008_deea deea_2008_deea luni 16 iunie mi-am dat demisia am semnat acele acte si ar trebuii k in data de 30 iunie s se termine preavizul problema ar fii ca eu trebuie sa fiu la ... (vezi toată discuția)
Demisia in perioada de proba acristianx acristianx Sunt angajat al unei firme din Bucuresti, sunt inca in perioada de proba (nu a trecut o luna de la angajare) si nu imi place ceea ce fac..... sau mai bine zis ... (vezi toată discuția)