avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort. Cine judeca? Instanta din Romania sau cea din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort. Cine judeca? Instanta din Romania sau cea din Italia?

Speta este urmatoarea: acum 1 an jumate am introdus actiune de divort in Italia, noi, sotii fiind cetateni romani cu domiciliul din Italia, avand si un copil minor. Dupa cateva luni, sotia ma convinge sa suspend procesul. Sotia revine in tara si deschide proces in Romania. Acum avem 2 procese de divort pe rol, unul in Italia si unul in Romania. Ce procedura pot folosi astfel ca procesul din Romania sa fie incheiat/suspendat, etc? Ma pot folosi de faptul ca atunci cand sotia a intentat divort in Ro exista deja un proces in Italia avand acelasi obiect( divortul)?

O alta problema e cea privitoare la apartamentul proprietate, cumparat in Ro in timpul casatoriei, doar eu am lucrat in acest timp si pot dovedi cu acte. In apartament locuiesc sotia si minora, nu am cerut partaj inca, insa am serioase indoieli cu privire la intentiile sotiei, asa ca intentionezsa institui un sechestru pe apartament si bunurile mobile din el. Cum se realizeaza aceasta procedura? Prin ordonanta presidentiala? Cand o pot depune? La urmatorul termen in fata instantei din Ro, desi nu am cerut si partajul?
Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: CrisParvu , utilizator 10:14, 22 Aprilie 2010
Acest motiv nu va ajuta la prea multe devreme ce procesul din Italia s-a suspendat, eu presupun ca v-ati retras actiunea astfel incat cererea a fost respinsa.Nu putem spune ca suntem intr-un caz de litispendenta.Cel din Italia s-a incheiat.Angajati un avocat care sa va reprezinte si sa va apere interesele in acest proces deschis in Romania.Nu inteleg ce sechestru vreti sa puneti. Sunt bunuri comune ale sotilor si asa vor ramane pana la partajarea lor.Cereti partajul prin cerere reconventionala.
Procesul din Italia nu e incheiat, el este inca pe rol, doar ca acolo procedura e alta decat in Ro: trebuie facuta separatia in fapt timp de 3 ani si apoi se judeca divortul. Banuiesc ca "impacarea" propusa atunci de sotie n-a fosty decat un tertip de-al ei de a ma face sa suspend actiunea. Dupa ce sotia a plecat in Ro eu am redeschis procesul in Italia, ceea ce face ca in acest moment sa avem 2 procese de divort in 2 tari diferite.Sunt interesat ca actiune de divort sa se judece in Italiaunde locuiesc intrucat am mai multa incredere in acest sistemul judiciar.
Sechestru sunt interesat sa pun pe apartament si restul bunurilor intrucat sunt cumparate exclusiv din banii mei, sunt folosite exclusiv de sotie si minor si nu am nici o garantie ca peste cateva luni nu-mi voi gasi casa goala, fara lucruri. In Ro cred ca orice este posibil, chiar sa si vanda casa ( nu-s paranoic, stiu insa despre cine vorbesc!!!).Ma gandeam sa aman partajul pana la pronuntarea divortului, de asta m-am gandit la varianta sechestrului.
Angajati-va un avocat sa va reprezinte aici si sa invoce prevederile Regulamentului european(CE) nr. 2201/2003 privind competenţa judiciară şi de introducere a unor reguli privind dreptul aplicabil în chestiuni matrimoniale ...desigur va trebuie un avocat care sa fie specializat si in drept comunitar, deoarece va trebui sa stie sa sustina si sa explice cauza , pentru ca judecatorul roman sa poata intelege si aplica;)
regulamentule este act juridic obligatoriu, iar conf art 148 Constitutia Rom, precum si Tratatului de aderare la UE, se aplica cu prioritae in fata legilatiei nationale
Va multumesc pt raspuns.
Nu am inteles insa la ce va referiti cand faceti trimitere la acel Regulament european. Puteti sa-mi spuneti ce anume din regulament m-ar avantaja?
Puteti formula separat de actiunea de divort o cerere de asigurare dovezi, iar prin hotararea ce se va pronunta se va retine ce bunuri aveti la acest moment iar in cazul in care sotia le va instraina va veti putea indrepta impotriva soiei pentru a va recupera contravaloarea acestora. Asta ca o moasura preventiva, insa in cadrul acestei actiuni va trebui sa faceti dovada urgentei si sa dovediti ca exista posibilitatea ca acestea sa piara.
Referitor la divort din cate stiu procedura divortului in Italia este mult mai grea decat cea din Ro, dek doriti sa divortati mai repede puteti sa divortati in Ro.
Cel mai sigur contactati un avocat care sa va ajute si caruia sa ii dati toate amanuntele.

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala si materiala divort in italia cezarad cezarad Am o intrbare. Doi soti, care au ultimul domiciliu comun in Romania urmeaza sa divorteze. Mai concret, sotia, plecata in Italia a promovat actiune de divort ... (vezi toată discuția)
Divort selaruadriana selaruadriana Sunt casatorita in Italia cu un cetatean egipto-italian care intentioneaza sa inainteze actiunea de divort in Romania din considerente de timp si costuri ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia - divort in romania - marian01 marian01 Buna ziua! Am 27 ani si locuiesc in italia unde am facut pasul gresit de a ma casatori cu italianca si unde am inceput un divort care probabil dureaza ani. ... (vezi toată discuția)