avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract de delegatie imperfecta.
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract de delegatie imperfecta.

Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea speta: reprezint societatile A si B intr-un contract de delegatie imperfecta , A in calitate de debitor initial delegant si B in calitate de delegat iar C in calitate de creditor delegatar, obiectul contractului fiind alaturarea societatii B la niste obligatii de plata fata de C impreuna cu A.
Societatea A este in procedura falimentului iar societatea B este in procedura de reorganizare. Societatea B impreuna cu societatea C se afla la masa credala a societatii A. Societatea C este prezenta si la masa credala a societatii B ca temei legal avand acel contract de delegatie imperfecta si cuantumul creantei este aproximativ la fel cu cel de la masa credala a societatii A.

Problema pe care o ridic se pune in felul urmator, ce demersuri trebuie sa fac ca societatea C sa fie inlaturata de la masa credala a societatii B (care este in reoganizare) sau sa ajungem la un consens avand in vedere ca B este prezenta la masa credala la A cu aproximativ acelasi cuantum cu care este C prezent la B. Practic ce posibilitati de anulare/consens etc am la dispozitie impotriva contractului de delegatie imperfecta pentru ca C sa nu execute B?

Astept pareri, va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
Stylleru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 18:51, 20 Aprilie 2010
Buna seara.
Deşi lucrurile sunt cam avansate, este deja insolvenţă, şi problema dvs.este de ,,fineţe" de domeniul dreptului civil, respectiv transmiterea obligaţiilor, ca referinţă cred că s-ar putea aplica prevederile art.1133 din Codul civil referitor la delegaţia imperfectă.
O variantă ar mai fi subrogaţia convenţională ,adică subrogaţia consimţită de creditorul C,deci A să fie executat în locul lui B. Aici poate interveni şi subrogaţia consimţită de debitor,adică de A, respectiv de B.
Oricum, în faza aceasta ,având în vedere consensualismul contractelor,orice decizie valabilă se va lua cu acordul tuturor părţilor.
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
De esenta delegatiei imperfecte este faptul ca, creditorul il poate urmari, la alegerea sa, pe oricare dintre debitori (zice profesorul Barsan in Tratatul de obligatii). Prin aceasta, creditorul este protejat de insolvabilitatea unuia dintre debitorii sai.
Creditorul a fost inscris in mod intemeiat la masa credala a lui C si nu prea cred ca exista vreun motiv care sa justifice excluderea.
Mai mult, avand in vedere faptul ca deja a fost intocmit si afisat tabelul definitiv al obligatiilor, pentru a obtine inlaturarea de la masa credala ar trebui formulata contestatie la tabelul definitiv, in conditiile restrictive ale art. 75 alin. 1 din legea 85.
Si nu cred ca indeplinesti vreuna din aceste conditii.
Insa, ar trebui sa ai grija ca, din cele 2 proceduri, creditorul sa nu primeasca mai mult decat creanta sa. Dar, din falimentul lui A nu primeste nimic, nu ?
Iar ca principiu, nu se pune problema de nicio subrogatie.
Buna seara.
Din expunerea solicitantului care intreaba ,C este creditor delegatar,in nici un caz nu este delegant sau delegatar. C nu are nici o masa credala.
A si B au masa credala ,ca debitori ce sunt.
Apropo de carti, mai exista si alti autori care scriu foarte bine civil, in speta obligatii civile, cum ar fi : Dogaru Ion, Adam Ioan, Filipescu Ion...si ar mai fi ...Ernest Lupan,Motica Radu,etc.
Daca spuneti ca nu se poate transforma delegatia in subrogatie,sau ma rog in altfel de contract de transmitere a obligatiilor,eu va dau ca reper institutia civila a ,,conversiunii actelor juridice ".
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
bote marius a scris:

Din expunerea solicitantului care intreaba ,C este creditor delegatar,in nici un caz nu este delegant sau delegatar. C nu are nici o masa credala.


intr-adevar, este greseala mea, am vrut sa spun masa credala a lui B, cel care se afla in reorganizare.
multumesc pentru corectura.
de asemenea, pentru clarificare, in opinia mea, nu e cazul de nicio subrogatie.
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2010
Morgan le Fay, utilizator
Cu placere,o seara buna.

Alte discuții în legătură

Contract de cesiune creanta ioanastela ioanastela Buna seara, O societate straina A vinde marfa catre o societate romaneasca B. Societea B revinde aceasta marfa in Romania catre societate C. Soc. B la un ... (vezi toată discuția)
Societate in insolventa , reorganizare judecatoreasca elicoidal elicoidal va rog sa-mi spuneti daca o societate imi datoreaza 1 miliard de ron , si ea se afla in insolventa, in reorganizare judecatoreasca , este obligata sa-mi ... (vezi toată discuția)
Ma inscriu sau nu la masa credala? onicacristina onicacristina Un amic a intrat cu societatea in insolventa , ca sa il ajut am negociat cu creditorii si prin cesiune ce creanta i-am cumparat toate creantele.In acest moment ... (vezi toată discuția)