avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract de cesiune creanta
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract de cesiune creanta

Buna seara,
O societate straina A vinde marfa catre o societate romaneasca B. Societea B revinde aceasta marfa in Romania catre societate C. Soc. B la un moment dat are probleme la efectuarea platii datoriilor catre A si de comun acord (A+B+C) hotarasc sa faca un contract de cesiune creanta si in asa fel C sa plateasca direct la A.
Intrebarea este urmatoarea: Acest contract trebuie sa fie semnati de toti trei? Trebuie inregistrat la vreo institutie sau este suficient ca fiecare sa il tina atasat la acte?. Soc. B poate inchide in contabilitate in baza acestui contract si clientul C si furnizorul A? Va multumesc anticipat! Ioana
Cel mai recent răspuns: ioanastela , utilizator 11:12, 18 Noiembrie 2008
Contractele de colaborare dintre societati nu se inregistreaza niciunde. Ce calitate are B in noul contract? Mai este intermediar? mai primeste comision? Daca nu are nici o calitate nu semneaza noul contract . In contabilitate clientii A si C se scad atunci cand nu exista nici debite nici credite la societatea B.
După părerea mea, nu este o cesiune de creanţă, ci o delegaţie perfectă. B îi aduce lui A un nou debitor C, care este şi debitorul lui B. Plata făcută de C lui A stinge două obligaţii: a lui C către B şi a lui B către A. Actul va fi semnat de toţi trei.

Cum se soluţionează contabil problema, vă poate lămuri un specialist în domeniu. Eu nu mă pricep nici la propriu-mi cont.

Probabil că de aia e gol mereu! X-(

Liviu S.Bordaş
B intra in contract pentru ca este cel care cesioneaza creanta catre propriul furnizor. Prin aceasta cesiune B nu mai are obligatii catre A intrucat datoriile le va plati C (fiind clientul lui B). Este vorba de vanzare marfa si nu de comision sau intermediari. Va rog sa mai cititi odata cu atentie intrebarea mea, poate ma puteti ajuta.
Nu am inteles de ce spuneti ca ar fi o delegatie. Este vorba de o creanta pe care C este intentionat sa o plateasca numai ca, dat ca B are cateva probleme cu banca, de comun acord hotarasc, ca C sa plateasca direct furnizorului A.

In ceea ce priveste contul dvs. va dau eu solutia. Cheltuiti mai putin. :))
Tocmai asta spuneam. Debitorul B aduce creditorului A un alt debitor în locul său (C), debitorul B fiind astfel liberat. Este o delegaţie perfectă. Sau, dacă debitorul B nu este liberat de către creditor, este o delegaţie imperfectă, creditorul avînd la îndemînă doi debitori.

Mulţumesc pentru sugestie. M-aţi lămurit. Cum să fac să o convingeţi şi pe soţia mea? :yeah:

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Contract de delegatie imperfecta. Stylleru Stylleru Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea speta: reprezint societatile A si B intr-un contract de delegatie imperfecta , A in calitate de debitor initial delegant ... (vezi toată discuția)
Contract novatie crysenc crysenc Buna seara, Am si eu mare nevoie, daca ma puteti ajuta, de un model de contract de novatie prin schimbare de debitor. Va multumesc, Cristian (vezi toată discuția)
Act aditional sau novatie bryan bryan am incheiat un contract de credit financiar (suntem institutie publica ) cu o ,socitate pentru productia unui proiect. am primit acum o notificare ,ca soc. ... (vezi toată discuția)