avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general incasare facturi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

incasare facturi

as dori sa stiu exact care este modul de incasare a unei facturi.....prin casierie
o factura cu valoare de pana la 5000 ron se poate incasa prin casierie fara probleme:
o factura care depaseste valoarea de 5000 ron se incaseaza prin banca sau am posibiliatea sa incasez prin casa o suma cat mai apropiata de 5000 ron iar diferenta prin banca, sau pentru siguranta ca clientul va plati factura fara probleme saincasez prin banca o suma cat mai apropiata de 5000 ron iar fiferenta sa o incasez prin casa, sau o pot incasa prin casierie factura care indefent de suma prin mai multe chitante in zile diferite.
daca fac o factura proforma cum pot incasa valoarea ei.....................


o factura mai mica de 5000 ron se poate achita prin 1,2 sau mai multe chitante............?
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
georgetag, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 16:48, 16 Aprilie 2010
Facturile mai mari de 5000 de lei nu se platesc decit prin banca.
intrebarea dvstra:daca fac o factura proforma cum pot incasa valoarea ei.....................
raspunsul meu:

**daca valoarea din factura proforma este mai mare de 5000 lei,factura care se va emite va fi si ea mai mare de 5000 lei.Incasarea ei se va face NUMAI prin banca.
** daca valoarea din factura proforma este mai mica de 5000 lei ,si deci si factura va avea valoare mai mica de 5000 lei,incasarea se poate face si prin caseria unitatii.

Precizare:
factura proforma nu este un document contabil sau fiscal ci este o adresa informativa in vederea aprecierii clientului si sumelor unei viitoare facturi.

In alta ordine de idei:

Art. 155 - Facturarea (Codul Fiscal) prevede:

(1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi lucrătoare a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi lucrătoare a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
Ec.Angelica-Ana Pop , Contabil
factura mai mica de 5000 ron se poate achita cu 2-3 chitante in zile diferite?
Sub 5000 ron achitarea facturii de poate fractiona!
Va recomand sa cititi:
OG nr. 15 / 1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare
HG nr. 2185 / 2004 - privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din OG nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar - valutare

Pentru facturile emise, ce depasesc valoarea de 5.000 lei se poate face o incasare de 5.000 lei cu numerar, diferenta prin banca.
Problema de care trebuie sa tineti seama este ca la plata furnizorilor, unde puteti la fel plati 5.000 lei prin casa si diferenta prin banca, cumulat plati furnizori, nu trebuie sa depasiti 10.000 lei.
Se pot plati in numerar facturi a caror valoare este mai mare de 10.000 lei doar catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry (conform Codului Consumului). Astfel persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 10.000 lei catre acest tip de magazine: 10.000 lei in numerar, iar suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar (prin ordin de plata, card, cec, bilet la ordin, etc.).
Sunt interzise platile/incasarile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii/clienti, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, dar se pot face plati sau incasari fragmentate la cele pana in 5.000 lei.
Incasarile zilnice in numerar ale unui agent economic sunt neplafonate, respectand regula ca nu se poate incasa mai mult de 5.000 lei de la o singura persoana juridica.
In plafonul zilnic maxim de 10.000 lei intra si avansurile acordate angajatilor proprii pentru aprovizionari diverse.

Factura proforma o utilizati atunci cand ati stabilit cu clientul/furnizorul, incasarea sau plata unui avans.
Incasarea se va face la fel ca si pentru facturile emise sau primite.









Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
Cornelia Tulpan, Contabil

Alte discuții în legătură

Pot incasa mai multe chitante la aceeasi factura? analici analici Buna seara Doresc sa emit o factura in valoare de 50 000 lei pot incasa de la client cate o chitanta in valoare de 5000 pana la achitarea facturii sau ... (vezi toată discuția)
Plafonul de plati cand se deconteaza combustibilul cnai cnai Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu urmatoarea problema? O societate are aprox. 200 de soferi carora li se acorda avansuri spre decontare pt. combustibil. ... (vezi toată discuția)
Incasare factura mai mare de 5000 lei camicami camicami Buna, am emis o factura de 5600 lei.Clientul a platit ,pana acum,numerar cate 1000 lei in 3 zile diferite,astfel ca am incasat suma de 3000 lei cu 3 chitante ... (vezi toată discuția)