avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale actiuni
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

actiuni

daca o societate isi rascumpara actiunile, ce se intampla cu aceste actiuni??
Exista un termen in care trebuie sa dispuna de ele (sa le anuleze-in caz de reducere cap.social, sa le ravanda, sa le redistribuie)????
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
Monica H., Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Monica H. , Consilier juridic 08:25, 21 Aprilie 2010
Termenul este de 1 an; daca nu se revand/redistribuie, atunci se anuleaza actiunile proprii si se reduce capitalul social.
fplopeanu a scris:

Termenul este de 1 an; daca nu se revand/redistribuie, atunci se anuleaza actiunile proprii si se reduce capitalul social.


la ce art. din lege este prevazut acest termen de 1 an???? Ca spre rusinea mea, trebuie sa recunosc ca "mi a scapat":">
Legea societatilor comerciale:

Art. 103

(1) Societatea nu poate subscrie propriile actiuni.
(2) Daca actiunile unei societati sunt subscrise de o persoana actionand in nume propriu, dar in contul societatii in cauza, se considera ca subscriitorul a subscris actiunile pentru sine, fiind obligat sa achite contravaloarea acestora.
(3) Fondatorii, in faza de constituire a societatii, si membrii consiliului de administratie, respectiv ai directoratului, in cazul unei majorari a capitalului subscris, sunt obligati sa achite contravaloarea actiunilor subscrise cu incalcarea alin. (1) si, in subsidiar, in raport cu subscriitorul, a actiunilor subscrise in conditiile alin. (2).

Art. 103 ind. 1
(1) Unei societati i se permite sa dobandeasca propriile actiuni, fie direct, fie prin intermediul unei persoane actionand in nume propriu, dar pe seama societatii in cauza, cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) autorizarea dobandirii propriilor actiuni este acordata de catre adunarea generala extraordinara a actionarilor, care va stabili conditiile acestei dobandiri, in special numarul maxim de actiuni ce urmeaza a fi dobandite, durata pentru care este acordata autorizatia si care nu poate depasi 18 luni de la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, si, in cazul unei dobandiri cu titlu oneros, contravaloarea lor minima si maxima;
b) valoarea nominala a actiunilor proprii dobandite de societate, inclusiv a celor aflate deja in portofoliul sau, nu poate depasi 10% din capitalul social subscris;
c) tranzactia poate avea ca obiect doar actiuni integral liberate;
d) plata actiunilor astfel dobandite se va face numai din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale societatii, inscrise in ultima situatie financiara anuala aprobata, cu exceptia rezervelor legale.
(2) Daca actiunile proprii sunt dobandite pentru a fi distribuite angajatilor societatii, actiunile astfel dobandite trebuie distribuite in termen de 12 luni de la data dobandirii.

Art. 104
(1) Restrictiile prevazute la art. 103 ind. 1 nu se aplica:
a) actiunilor dobandite in conformitate cu art. 207 alin. (1) lit. c), ca urmare a unei decizii a adunarii generale de reducere a capitalului social;
b) actiunilor dobandite ca urmare a unui transfer cu titlu universal;
c) actiunilor integral liberate, dobandite prin efectul unei hotarari judecatoresti, intr-o procedura de executare silita impotriva unui actionar, debitor al societatii;
d) actiunilor integral liberate, dobandite cu titlu gratuit.
(2) Restrictiile prevazute la art. 103^1, cu exceptia celei prevazute la art. 103^1 alin. (1) lit. d), nu se aplica actiunilor dobandite in conformitate cu art. 134.

Art. 104 ind. 1
(1) Actiunile dobandite cu incalcarea prevederilor art. 103 ind.1 si 104 trebuie instrainate in termen de un an de la dobandire.
(2) Daca valoarea nominala a propriilor actiuni dobandite de catre societate in conformitate cu prevederile art. 104 alin. (1) lit. b)-d), fie direct, fie prin intermediul unei persoane actionand in nume propriu, dar in contul societatii, inclusiv valoarea nominala a actiunilor proprii existente deja in portofoliul societatii, depaseste 10% din capitalul social subscris, actiunile depasind acest procent vor fi instrainate in termen de 3 ani de la dobandire.
(3) In cazul in care actiunile nu sunt instrainate in termenele prevazute la alin. (1) si (2), aceste actiuni trebuie anulate, societatea fiind obligata sa isi reduca in mod corespunzator capitalul social subscris.

Art. 105
(1) Actiunile dobandite in conformitate cu dispozitiile art. 103 ind.1 si 104 nu dau dreptul la dividende pe perioada detinerii lor de catre societate.
(2) Dreptul de vot conferit de actiunile prevazute la alin. (1) va fi suspendat pe perioada detinerii lor de catre societate.
(3) In cazul in care actiunile sunt incluse in activul bilantului, in pasivul bilantului se prevede o rezerva de valoare egala, care nu poate fi distribuita.

art 103^1 - art 105 din Legea 31/1990
multumesc. Daca "cascam" ochii mai atent vedeam si eu #-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare capital social-diminuare cs danyyss danyyss Buna ziua, A fost efectuata o majorare de capital la o Sociatate pe actiuni in 2007 prin aplicarea articolului ” Actiunile emise in schimbul aporturilor ... (vezi toată discuția)
Reducerea capital social Csuri84 Csuri84 Buna, am o intrebare in legatura cu reducerea capitalului social. Am citit procedura reducerii capitalului social dar am o nelamurire. Capitalul social era ... (vezi toată discuția)
Actiuni rascumparate lorin7774 lorin7774 O S.A. si-a rascumparat propriile actiuni - art.103 indice 1 din L.31. Au trecut cele 18 luni prevazute de lege si trebuie sa faca ceva cu ele, de ex. sa ... (vezi toată discuția)