avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere drepturi parintesti

Nu prea am de-a face cu dreptul familiei si de aceea deschid acest subiect pentru un raspuns la intrebarea: cum poate o mama declansa procedura de decadere a tatalui din drepturile parintesti? Stiu ca Autoritatea tutelara trebuie sa initieze procedura in instanta, insa mama poate sa sesizeze Autoritatea. Pana aici toate bune si frumoase, dar neocupandu-ma de asa ceva, sunt curioasa cate sanse sunt ca Autoritatea sa sustina demersul mamei in conditiile in care este vorba doar de neglijenta grava a sotului.

Copilul nu este marcat nici fizic si nici psihic de prezenta tatalui in viata lui, ci doar psihic din cauza absentei totale a acestuia. Mama vrea sa se casatoreasca si noul sot sa-i adopte copilul. Tatal biologic va renunta cu siguranta, nu va crea probleme si nu se va opune, avand in vedere ca nu stie nici data de nastere a fiicei sale.

Va multumesc pentru opinii.
Cel mai recent răspuns: Alina Defta , Avocat 01:54, 25 Februarie 2007
Decaderea din drepturile parintesti nu se poate pronunta doar pentru motivul ca tatal staluceste prin absenta. Dar daca tot ziceti ca omul nu se va opune, nu va crea probleme etc...atunci ...casa de piatra pentru mama in noua casatorie si ...'om trai si-om vedea...
Ba legea spune ca si pt. neglijenta se poate decade din dr un parinte. Insa mama vrea sa iasa din tara cu fata si are greutati. Mai mult, viitorul sot nu are cetatenie romana, deci la o adoptie atunci i-ar fi necesara intai decaderea tatalui biologic.

Mersi.
Dar ce va face sa credeti ca judecatorul o fi picat din Luna alaltaieri? Credeti ca el nu stie ca de multe ori asemenea cereri ascund doar intentia de a "sari" peste consimtamantul la adoptie al celuilalt parinte? Legea e cu DACA: daca sanatatea sau dezvoltarea frizica a copilului este primejduita prin neglijenta grava....etc. Iar daca chiar vrea sa plece din tara n-are nici o greutate decat aceea de a-si legaliza hotararea definitiva si irevocabila prin care i-a fost incredintat copilul...
Nu am o hotarare (asta pot sa mai fac daca nu gasesc o modalitate de a merge inainte cu decaderea, desi nu e prima mea optiune dupa asta), copilul este nascut in afara casatoriei. Chiar in cazul unei astfel de hotarari, daca celalalt parinte are drepturi de vizitare, tot trebuie sa ii cer acordul...

Cu privire la acordul tatalui la adoptie, acesta inca se cere, chiar daca el este decazut din drepturi (art. care spunea ca nu isi mai poate exprima vointa in acest sens este abrogat), astfel ca nu asta urmaresc eu in principal ci... decaderea din drepturi.

Cu privire la urmarile neglijentei asupra copilului... adica sta la cateva blocuri departare si nu l-a vazut ani de zile... si copilul acela care si-a intalnit doar accidental tatal in zona sau, cand era mai mic si tatal venea beat la ei la usa sa-i faca scandal mamei... Asta sigur nu lasa urme psihologice, nu?
Faptul ca nu primesti macar un telefon si totusi nu e mort...
Am vazut copii traumatizati si din mai putin. Decaderea este o "plata" pe care o vrea copilul. Simte nevoia sa inchida capitolul acum, mai ales ca stie ca urmeaza sa plece din tara si va fi la mii de km de tatal care acum sta la doar cateva sute de metri de el.
Si oricum ar fi nedrept ca, peste 30-50 de ani, copilul acesta sa fie obligat legal sa-si intretina tatal cand acesta nici n-a vrut sa stie de el, nu? Este si cumva principiul simetriei aici, daca el nu ma intretine, nici eu sa nu fiu obligat, eventual, s-o fac.

Oricum, pot sigur obtine asta printr-o plangere penala pe 305 si cer si decaderea tatalui din drepturi; practica instantelor spune ca voi castiga, doar ca va dura ceva mai mult decat vreau.

Mersi mult de raspuns.

P.S. Am deja acordul tatalui la adoptie, acord luat de mama doar sa vada daca i l-ar da, desi nu il putem folosi.
Actualul barbat, nu stiu daca e sot al mamei fiind cetatean strain nu poate inca sa-l adopte pe minor intrucat adoptiile internationale sunt inca blocate. Asa ca va sfatuiesc sa nu va grabiti. In ceea ce priveste adoptia, mai ales daca tatal firesc si-a dat consimtamantul, ea ar fi putut fi facuta daca nu era problema cetateniei: adptia copilului firesc al celuilalt sot fiind o procedura mai lesnicioasa decat celelalte adoptii. Insa, chiar daca copilul este din afara casatoriei se pote face incredintare cu succes, incredintare care nu are nici o legatura la iesirea din tara cu programul de vizitare care, oricum, se va stabili in alt dosar. Bineanteles ca va trebui sa tineti cont si de programul de vizitare daca tatal va face o asemenea cerere, dar, dupa cum scrieti ca nu este interesat, de ce ar fi tocmai atunci interesat? Cu hotararea de incredintare se poate duce unde vrea mama impreuna cu copilul si pe urma.........................o mai vedea ea..........................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adopþie prin cãsãtorie rodicaotetea rodicaotetea de curând m-am căsătorit, iar soţul meu are o fetiţă de 11 ani, există vreo procedură legală prin care pot înfia acest copil? (vezi toată discuția)
Decadere drepturi parintesti dangelescu100 dangelescu100 Buna ziua, In cazul in care doi parinti nu sunt casatoriti, copilul este recunoscut de tata si-i poarta numele. Timp de 4 ani nu s-a interesat de copil sub ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi ale tatalui cobra2009 cobra2009 Am in intretinere un minor de 7 ani si tatal nu sa preocupat de el din 2009. Nu a platit nici pensie si nici nu a sunst niciodata,noi fiind in strainatate iar ... (vezi toată discuția)