avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită titlu executoriu pentru garant intr-un contract de ...
Discuție deschisă în Executare silită

titlu executoriu pentru garant intr-un contract de leasing

Intr-un contract de leasing financiar am calitatea de garant impreuna cu alte 3 persoane fizice si o persoana juridica.Contractul nu a putut fi terminat si ca urmare utilizatorul a cedat bunurile soc. de leasing anul trecut.Azi a sosit o scrisoare de la soc. de leasing in care suntem informati ca avem de plata o datorie restanta de 42000 ron plus daune interese de 950 euro pana in 22 aprilie.Mentionez ca nu stiu ce s-a intamplat cu bunurile predate(daca au fost valorificate ulterior sau nu).Deasemenea utilizatorul a intrat in procedura de insolventa..Intrebarile mele sunt:
In ce ordine sunt executati garantii?
Si cu ce sume fiecare?
Se poate pune poprire pe conturile garantilor fara ordin judecatoresc?
Garantii pot contesta sumele invocate?(vorbim de societati de leasing nu de banci unde sumele sunt clare;pentru ca a trecut un an de la predarea bunurilor si nu a fost nimeni dintre garanti informat cu sumele restante)
In ce ordine sunt executati garantii?
Si cu ce sume fiecare?

Principiul care domina aceasta categorie de raporturi, dintre creditor (soc. leasing) si garanti (fidejusori), este acela ca societatea de leasing poate urmari direct pe fiecare dintre garanti pentru executarea creantei, fara ca aceasta urmarire sa fie conditionata de o prealabila urmarire a debitorului principal (vezi art 1663 C.civ).
Garantii (fidejusorii) pot invoca cel putin exceptiile caracteristice pentru fidejusiune, respectiv beneficiul de discutiune (cerere prin care se solicita creditorului sa urmareasca mai intai bunurile debitorului si numai dupa aceea, daca nu va fi indestulat sa urmareasca si bunurile garantului) si beneficiul de diviziune (principiu potrivit caruia fiecare dintre garanti raspunde pentru datoria intreaga si prin care dvs puteti, daca invocati, sa cereti ca datoria sa se divida pe cati garanti sunt, adica sa raspundeti doar pentru o fractiune din creanta)

Se poate pune poprire pe conturile garantilor fara ordin judecatoresc?

Poprirea se infiinteaza doar cu incuviintarea instantei judecatoresti.

Garantii pot contesta sumele invocate?(

Este recomandabil sa introduceti la instanta de executare, in termenul legal, o contestatie la titlu in care sa cereti sa se analizeze si fondul (titlul executoriu reprezentat de contractul de leasing) potrivit art. 399 al.(3) C.pr.civ.
Am intrat azi in posesia notificarii din partea firmei de leasing.Din desfasuratorul platilor am constatat ca nu s-au mai facut plati din 25.03.2008 iar contractul a fost reziliat in 26.03.2009(dupa un an).In toata aceasta perioada(25.03.2008-26.03.2009), in calitate de garant nu am primit nici o notificare,nici o instiintare pentru plata ratelor restante.Am primit in 16.04.2010 notificarea in care trebuie sa se plateasca valoarea ratelor restante(pus penalitati etc) si valoarea ramasa de plata pana la finalizarea de drept a contractului si nefacturata(daune interese aprox. 950 euro) pana in 22.04.2010.Asadar utilizatorul a platit 110000 lei, a cedat masinile,mai are de plata 50000 lei ( o mare parte sunt penalitati de intarziere), nu are de unde (este in insolventa) si garantii trebuie sa plateasca in 4 zile.
Este normal sa se astepte un an neplata pentru a se inchide un contract de leasing?
Din cate am aflat o parte din masini au si fost vandute de societatea de leasing.
Valoarea obtinuta nu se scade din suma de recuperat?
bsb1975 a scris:

Am "revazut" azi contractele de leasing in care calitatea de garant nu este bine definita ea fiind trecuta la modul generic pentru toate persoanele(fizice sau juridica).Ulterior s-a semnat un contract de cautiune doar cu garantul societate juridica in care sunt trecute toate "restrictiile" semnate de buna voie de administrator(renuntarea de buna voie la discutiune si disjuntie, imposibilitatea de instrainare a bunurilor societatii fara acordul locatorului etc) .
In aceste conditii persoanele fizice pot invoca exceptiile de discutiune si disjunctie?
Si cand anume?Pana la expirarea termenului din notificare sau in momentul cand societetea de leasing cere incuviintarea pentru executare?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.


User bsb1975, va rog, sa folositi optiunea editare a ultimului dvs. mesaj, daca nu a mai postat nimeni dupa dvs., pentru completari, pentru a evita mesajele consecutive.

Conform Regulamentului de postare, mesajul consecutiv este sters.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitatea de garanti intr-un contract de leasing financiar bsb1975 bsb1975 Intr-un contract de leasing financiar am calitatea de garant impreuna cu alte 3 persoane fizice si o persoana juridica.Contractul nu a putut fi terminat si ca ... (vezi toată discuția)
Rezolvare leasing ONU EMIL ONU EMIL Ce se intampla daca adm. unei soc.(care este si fidejusor) nu returneaza bunurile soc. de leasing in val. de 200.000 EUR .Adm. are ca pers fizica un teren de ... (vezi toată discuția)
Despre executare persoana fizica garanta Dahrma Dahrma Executorul judecatoresc pune poprire pe contul de salar al unei persoane,pentru neachitarea unui credit.Executorul judecatoresc are bunuri mobiliare gajate de ... (vezi toată discuția)