n aprilie 2009 am luat de la parintii mei un teren fanete in suprafata de 1700 mp , iar parintii si-au oprit dreptul de uzufruct pe acest teren. M-am apucat de construit o casa pe acel teren, am obtinut certificatul de urbanism,autorizatia de constructie,proiectul casei, am ridicat fundatia , am adus caramida pt zidarie si atunci tatal meu care pana atunci ma ajutat , pt. ca nu l-am sustinut intr-o cearta cu sora mea nu ma mai lasa sa intru , mi-a facut si un gard sa nu mai intru acolo.Intrebarea mea este :Ma poate oprii acum sa mai construiesc (el nu ma mai lasa sa trec pe pamant), si daca pot obtine in instanta stingerea uzufructului si sa ii platesc bani anual in locul fanetei de pe terenul respectiv
De la dragoste la ura nu e decat un pas. Incercati sa nu-l faceti.
Convingeti-l ca el e tatal iar sora e sora si nu poate sa va puna la mijloc. Intr-o prima faza incercati sa rezolvati acest diferend pe cale amiabila.
Am incercat dar din iulie 2009 nu ma mai lasa sa intru pe teren si acolo pe temelie am caramida care a stat toata iarna in aer liber.As avea sanse sa obtin ceva sau nu am voie sa intru pe teren?
Nu este legal ceea ce face. Este un abuz de drept. Dvs, fiind proprietarul terenului, avand autorizatie de construire, deci proprietarul constructiei pe care o ridicati, tatal dvs. nu va poate interzice accesul chiar daca are un drept de uzufruct. Initial va recomand sa formulati o plangere la politie si la primarie, serviciul discuplina in constructii prin care sesizati ca pe teremnul proprietatea dvs. tatal dvs, fara autorizatie a construit sau ingradit un teren.Daca nu se poate rezolva asa il dati in judecata si solicitati desfiintarea gardului si linistita posesie si proprietate asupra terenului si constructiei.
Va recomand sa consultati un avocat din zona dvs. caruia sa-i aratati actele pe care le aveti si in raport de aceste acte va va da sfatul cel mai bun.
Succes!
Pe langa autorizatie de constructie , certificat de urbanism, platesc taxele si impozitele la primarie , terenul este inscris in cartea funciara pe numele meu in ROL la primarie ,dar cu toate acestea el nu imi permite prin acel uzufruct viager care si l-a oprit la actul de vanzare cumparare sustine ca el este in continuare stapanul pe tot ternul si acum nu mai vrea el sa ma lase sa intru pe teren
Teoretic are dreptul sa va interzica accesul, pt ca avand uzufructul, el are dreptul de folosinta.
Nu cred ca aveti ce face. Uzufructul inceteaza din cauze exprese prevazute de lege:
- decesul uzufructuarului;
- renuntarea la uzufruct ( din ce spuneti nu cred ca e cazul);
- alte cauze care nu se aplica in speta ( exproprierea pt cauza de utilitate publica etc);
- neuz timp de 30 de ani;
- abuzul de drept - puteti incerca o actiune in justitie pe acest temei, dar nu prea vad sorti de izbanda...
Singurul sfat este sa va impacati cu tatal dvs.
Despre uzufruct
cristyan
Am luat un teren de la tatal meu cu uzufruct viager .Pe acel teren pe care nu se afla nimic m-am apucat de construit o casa,( la inceput chiar cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare
cristyan
daca intr-un contract de vanzare cumparare este inclus si un uzufruct viager citez ”Subsemnatii vanzatori ne rezervam dreptul de uzufruct viager asupra ... (vezi toată discuția)