avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre uzufruct

Am luat un teren de la tatal meu cu uzufruct viager .Pe acel teren pe care nu se afla nimic m-am apucat de construit o casa,( la inceput chiar cu ajutorul parintilor) dar intr-o disputa cu parintii acestia mi-au spus ca nu mai am ce cauta pe acel teren. Intrebarile mele sunt.
1 Imi poate interzice accesul pe acel teren?(acolo nu este nici o locuinta deci el nu sta acolo )
2 El prin dreptul de uzufruct pe acel teren imi poate baga diferite animale la pascut(adica cand imi voi termina casa si ma voi muta acolo sunt nevoit sa stau cu vaci oi ....)
1. Da;
2. Da.

Deci sa inteleg ca nici casa nu o mai pot continua?
Atunci la ce mai platesc taxe si impozite pe acel teren?De ce mi s-a eliberat autorizatie de constructie si toate celalalte necesare daca nu mai am voie sa intru pe teren?
La solicitarea autorizatiei ati avut acordul uzufructuarului? atunci puteti continua casa si el savarseste un abuz ca nu va permite accesul.

In rest, ca nud proprietar, aveti obligatia de plata a impozitelor si puteti instraina imobilul ( vanzare, donatie etc.) doar ca dispuneti doar de nuda proprietate.
Uzufructuarul are dreptul de folosinta ( poate sa inchirieze, sa stea acolo, sa aduca pe cine vrea) dar nu mai are nici o obligatie decat cea a folosintei fara sa abuzeze ( nici nu poate instraina, ca nu mai e proprietar).

Uzufructul nu se stinge prin instrainare, de ex. daca vindeti tatal va avea in continuare dreptul de uzufruct, indiferent cine va fi proprietar ( acea noua persoana nu se va putea folosi de bun). Se stinge la decesul uzufructuarului ( sau prin alte modalitati, care cred ca nu se aplica in speta: renuntarea prin declaratie notariala, abuz de drept etc.).
Am avut acordul lui (chiar si ajutorul).si adica daca aceasta casa pe care eu acum o ridic El poate sa stea in ea ????fara acordul meu.Eu cand am luat terenul nu se afla nici o constructie pe el.
Ajutorul nu e relevant, doar acordul. Nu poate locui acolo, are drept de uzufruct doar asupra terenului.
Poate sa va planteze un copac in fata usii:)

Incercati sa va intelegeti amiabil, certurile nu duc la nimic bun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager elgrecos elgrecos sotia mea a cumparat casa bunicilor ei achitata de tatal acesteia cu titlu de donatie pentru sotie - nuda proprietate iar parintii uzufructul viager asupra ... (vezi toată discuția)
Nuda proprietate mirceap1981 mirceap1981 buna, sora mea (de mama) a vandut \\"nuda proprietate\\" tatalui ei, care la randul lui ar fi vandut casa altei persoane inainte de a muri. cine este ... (vezi toată discuția)
Furt ? F1PAR2 F1PAR2 Buna seara. In anul 2004 am cumparat un teren , iar in contractul de vinzare cumparare scrie asa> eu cumparatorul intru in stapinire de drept azi, data ... (vezi toată discuția)