avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... parinti traumatizati de fiul adult iresponsabil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

parinti traumatizati de fiul adult iresponsabil

Buna ziua!
Va rog foarte mult sa ma ajutati cu niste sfaturi privind procedura prin care o persoana adulta poate fi declarata fara discernamant si internata intr-un stabiliment de tratamente specializate. Este vorba despre un barbat de 40 ani, casatorit si tata al unui copil, care devenind alcoolic a fost dat afara din casa de sotie. Ea nu divorteaza. El nu lucreaza nicaieri, toate tentativele de angajare a lui s-au oprit dupa ce a primit bani si i-a transformat imediat in bautura. Parintii lui platesc intretinerea sotiei si copilului, le acorda sprijin financiar . Tot ei i-au acordat lui adapost (au fost de acord sa-l primeasca in casa cand sotia l-a obligat sa paraseasca domiciliul conjugal). Fiind in stare avansata de alcoolism a fost convins in cateva randuri (cand s-a simtit foarte rau) sa se interneze pentru tratament la dezalcoolizare. Minunea a durat foarte putin, el parasind de fiecare data clinica inainte de a finaliza tratamentul. Acum nu mai vrea sub nici o forma sa dea curs rugamintilor familiei de a face tratament. Mai rau, isi terorizeaza parintii (care au peste 80 de ani fiecare): le fura banii din casa si obiecte din casa pe care le vinde pentru a obtine bani de bautura; ii agreseaza verbal si mai recent si fizic; le decupleaza postul telefonic fara stirea lor, ii ameninta in cazul in care incearca sa-i refuze pretentiile. Sustine ca ei - ca parinti - sunt datori sa-l intretina. Vecinii din bloc sunt si ei ingroziti de comportamentul abuziv si iresponsabil al acestui "fiu". El le aminteste in fiecare zi parintilor ca asteapta ca ei sa moara pentru a le mosteni apartamentul. Starea de sanatate a parintilor este intr-o accelerata deteriorare, mai ales datorita stress-ului enorm la care sunt expusi. In cateva randuri au fost nevoiti sa cheme politia, dar pe cand acestia au sosit, agresorul se calmase si foarte zambitor a incercat sa convinga politistii ca a fost doar o mica neintelegere. Fiica lor - care nu rezideaza in tara - ii viziteaza foarte rar (o data pe an, vara) dar nu-si suporta fratele si comportamentul lui, nici pe cumnata, si atunci se limiteaza la a-si compatimi parintii si la a spune ce ar trebui facut, fara insa a se implica in rezolvarea situatiei.
Care este procedura prin care acest fiu poate fi declarat persoana iresponsabila si internat intr-un stabiliment unde sa primeasca tratament specializat pentru boala lui (el nu a mai platit asigurari de arpoximativ 10 ani)?
In ce mod pot fi ocrotiti parintii agresati de propriul fiu?
In speranta unui raspuns cat mai rapid Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters79003 , utilizator 20:45, 17 Aprilie 2010
singura solutie este sa il evacueze..sa il lase pe drumuri..dependenta de alcool duce la lipsa temporara a discernamantului, dar nu e motiv sa fie declarat incapabil si internat..actul asta trebuie sa fie voluntar, consimtit de el.. altfel e abuz contra intereselor sale
~ Conținut șters la cerere ~
parintii au ca unica solutie o actiune in instanta pt evacuare.
domnule jurist clement, cu tot respectul, ce propuneti dvs, e la noi in tara, utopie
~ Conținut șters la cerere ~
ati avut noroc sa rezolvati problema. noi am ramas la stadiu de anchete sociale ( din luna in luna) , dar sa gasim loc, nu. pana la urma am renuntat (in bucuresti)
am incercat si in dambovita si o doamna la telefon, f draguta de altfel, dupa ce mi-a explicat ce acte imi trebuie ( vreo doua pagini), mi-a zis sa mai am rabdare sa termine de construit aripa de spital.
pana la urma si-a gasit pacienta singura la un soi de institutie particulara, tocmai aproape de dorohoi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana alcoolica si violenta irina_turcanu irina_turcanu Buna ziua. Am o cunostinta care este alcoolica si de aproape o luna a devenit si foarte violenta. Domnul respectiv are CMI ( cabinet medical individual) si ... (vezi toată discuția)
Nu e bine nebun foaie verde foaie verde Am crezut intotdeauna ca e bine sa fii nebun pt ca nu ati pasa de nimic! Am un unchi care a inebunit instantaneu acum 4 zile din cauza bauturii cu ... (vezi toată discuția)
Internarea nevoluntara a unui alcoolic diana_mm27 diana_mm27 Buna ziua! Ma intereseaza care sunt conditiile unei internari nevoluntare a unui alcoolic, respectiv tata, intrucat acesta nu este deacord sa mearga benevol la ... (vezi toată discuția)