avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate nu e bine nebun
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

nu e bine nebun

Am crezut intotdeauna ca e bine sa fii nebun pt ca nu ati pasa de nimic!
Am un unchi care a inebunit instantaneu acum 4 zile din cauza bauturii cu siguranta,vorbeste cu mortii merge in chiloti prin sat etc.Fratele lui a sunat la salvarea din Craiova de unde a aflat ca salvarea nu se deplaseaza pana in satul Cleanov cca.45 km,altadata i sa spus ca nu poate venii pt betivi,ieri seara la cautat cu politia si la adus acasa in nici-un caz la un un control.
Cum se poate ajuta un astfel de om ?Care este procedura de lucru ? poate devenii periculos pt cei din jur!
Daca nimeni nu ne baga in seama el poate face sau a-si poate face rau singur lucru pe care nu mi-l doresc. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 12:04, 26 Noiembrie 2010
Din pacate, primul lucru pe care unchiul dvs. trebuie sa il faca, este sa recunoasca faptul ca are o problema, grava.

Apoi, exista organizatii neguvernamentale, care sprijina aceste persoane, daca aceste persoane constientizeaza faptul ca au probleme si doresc sa se vindece.

Exista , de exemplu, programul alcohelp- ALIAT - Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor:
[ link extern ] /

Ca si fumatul sau dependenta de droguri, alcoolismul este un comportament adictiv iar din exterior, daca persoana bolnava nu doreste o vindecare, nu poti face mare lucru, pentru ca, este nevoie de colaborare in primul rand.
[ link extern ]

Aveti dreptate, nu e bine sa fii bolnav...pentru ca, un om bolnav are nevoie de ajutor.
[ link extern ]

Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Daca deja a innebunit deloc si nu este efectele transitori, ar putea sa fie internat.
Persoanele care pot solicita internarea nevoluntară sunt:

a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană;
b) familia persoanei;
c) reprezentanţii serviciilor abilitate ale administraţiei publice locale;
d) reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum şi procurorul
e) instanţa de judecată civilă, ori de câte ori apreciază că starea sănătăţii mintale a unei persoane aflate în cursul judecăţii ar putea necesita internare nevoluntară

@alvarolipo :)

Sfaturile dvs., teoretic, sunt perfecte.

La noi, din practica, va spun ca exista oameni care au probleme (fara a fi alcoolice-problemele, alcoolismul ar putea fi cel putin o circumstanta +/-) cu "nebunia" si terorizeaza vecinii, de exemplu, desi lumea/oamenii din jurul acestor persoane, a/au facut tot felul de demersuri (autoritati, spitale etc.), nu s-a intamplat nimic.

Stiu ca pare absurd dar chiar am un exemplu concret (femeia respectiva, considerata nebuna, fara a fi alcoolica, a dat foc la casa si putea sa genereze implicatii mult mai grave vecinilor si familiilor acestora, locuind la casa/curte) in care, femeii nu i s-a intamplat absolut nimic: nici internare nevoluntara, nici amenda, nici ingrijire specializata...

Va asigur ca au fost sesizate si au venit la fata locului toate autoritatile, pompieri, salvare, Politie etc.

Concluzia:"E nebuna, nu au ce sa-i faca".Stupid, nu?
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
cermak gruianu a scris:



Concluzia:"E nebuna, nu au ce sa-i faca".Stupid, nu?



pacat.:((
Intrebarea care poate are aceeas raspunsul: Nu ar trebuie sa da in plangere penala sau contencios- pe autoritatiile care nu executa obligatiile sale? Stis care este problema in opinia mea, -fiind strain nu ar trebuie sa da astfel de sfaturi dar ma incurajez- ca codul de procedura penala si constitutia nu prevede ca actiunea penala apartine poporul fara sa fie representat doar prin procurorul. Putea sa fie o iniciativa la avocat net... Si nu sunt ei raspunsabil de ceea ce se intampla odata cu neindeplinirea obligatiile pe daune cauzate pe cei nebuni, ca rasponsabil subsidiar sau solidar?. In fine, sunt de acord, dar legea trebuie sa se implineasca, mai ales cand este vorba de un pericol public. Nu ne plangem toti? Sa ne plangem unde trebuie: la parchet. Multumesc pentru comunicarii despre situatia reala. Mai sunt atata de probleme. Dar ma bucur cu tot si foarte mult cu trairea in Romania, este o tara minunata.
alvarolipo a scris:

cermak gruianu a scris:



Concluzia:"E nebuna, nu au ce sa-i faca".Stupid, nu?



pacat.:(( In fine, sunt de acord, dar legea trebuie sa se implineasca, mai ales cand este vorba de un pericol public. Nu ne plangem toti? Sa ne plangem unde trebuie: la parchet. Multumesc pentru comunicarii despre situatia reala. Mai sunt atata de probleme. Dar ma bucur cu tot si foarte mult cu trairea in Romania, este o tara minunata.


Extrapolez putin...
Nu stiu cat de adevarat este (nu am o sursa concreta) insa, la o tara vecina, atunci cand o persoana este/era descoperita intr-un loc public, sub influenta bauturilor alcoolice, era dusa...unde credeti?Nu la Politie, ci era insotita de catre reprezentantii Politiei locale, intr-un centru special amenajat (baie comunala-sa-i zicem) unde, era "tratat corespunzator-la modul pozitiv al problemei"(imbaiat, consiliat etc.) astfel incat, omul devenea relaxat si, intr-un final, adormea/se linistea.
A doua zi, acestuia i se prezenta contravaloarea serviciilor.Atunci de-abea se trezea cu adevarat iar experienta era atat de "scumpa", incat multi dintre potentialii "subiecti" renuntau la astfel de comportamente antisociale, fie ca auzeau despre acest lucru, fie ca participau direct si mediatizau acest lucru...

Daca nu aveau de unde sa achite c/v acelor servicii, trebuiau sa "munceasca in folosul comunitatii".

Eu una nu sunt convinsa ca o plangere penala impotriva autoritatilor, ar fi solutia rezolvarii unor astfel de "evenimente sociale"...cu grad sporit de pericol social...pentru noi toti.

Sa ne gandim ca noi nu suntem in stare sa rezolvam problema sociala a dependentilor de droguri... (din spusele unei mame disperate al carei unic copil -cred ca de 2-23 ani, a acceptat sa faca un tratament de dezintoxicare intr-un centru specializat) astfel ca, parintii copiilor care sunt dependenti de droguri, sunt disperati, fac eforturi deosebite pentru a obtine metadona in centrele specializate si care ar trebui sa o ofere in mod gratuit ""pacientilor"...iar pentru acesti parinti, viata lor este un cosmar, din care spera sa se trezeasca intr-o zi.

Avem multe de facut pentru Romania, este foarte adevarat.:)

Intotdeauna este bine sa preintampini decat sa tratezi insa... la noi (avocatii in mod special) ajung deseori, cazurile care trebuiesc doar tratate...si cu titlu de exceptie cele care necesita "preventie".
:">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bolnav de schizofrenie foarte violent Konstantyn86 Konstantyn86 Am in casa un bolnav de schizofrenie cu multiple internari (anul acesta a fost internat de 7 ori de la Paste si pana acum) . Acest bolnav isi ia tratamentul ... (vezi toată discuția)
Atac la persoana ioana_adeel ioana_adeel buna seara...va rog frumos daca ma puteti ajuta intr-o problema ....am de a face cu o persoana instabila psihic....primesc amenintari...sunt urmarita ... (vezi toată discuția)
Disputa familiala alinaparvu alinaparvu Buna ziua,ma adresez dvs intr-o problema de familie delicata. Fratele sotului meu sufera de schizofrenie,acesta locuind cu soacra mea-mama lor,cea care il si ... (vezi toată discuția)