avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general in lupta cu garda financiara
Discuție deschisă în Contabilitate în general

in lupta cu garda financiara

buna ziua. am un pfa iar ieri am fost vizitata de doi comisari ai garzii financiare care in urma controlului efectuat au refuzat sa intelega ca din lipsa de timp nu am batut pe casa de marcat o anumita suma de bani.Am primit amenda de 8000 de ron si suspendarea activitatii pe termen de trei luni.As vrea sa va rog sa-mi spuneti ce sanse sunt daca contest acest proces verbal si daca imi pot desfasura activitatea pe perioada solutionarii contestatiei.
Cel mai recent răspuns: Salagean Vasilica , Consilier juridic 23:43, 18 Aprilie 2010
da.. avet sanse..si pe perioada contestatiei va puteti desfasura activtatea.. contestatia e suspensiva de executare
multumesc pentru raspuns.
toata problema este sa rasturnati prezumtia de legalitate a procesului verbal de amenda.. cel mai bine este sa angajati un avocat care sa va reprezinte interesele si sa va ajute in acest sens.. nu e asa usor de demonstrat ca nu au avut dreptate..
Puteti contesta, insa trebuie sa aveti si sanse de anulare a procesului-verbal de sanctionare. Faptul ca nu ati avut timp sa bateti pe casa de marcat, nu cred ca este o scuza pentru Garda. Ei o stiu pe a lor si se folosesc de lege care obliga la eliberarea de bon fiscal, exceptie fiind doar situatia cand casa de marcat nu mai functioneaza, insa si atunci trebuie sa notati intr-un caiet special toate incasarile.
Incercati totusi sa faceti contestatie, nu aveti ce pierde mai mult.
temeiul legal in baza caruia ati primit sanctiunea este urmatorul :
Art. 10. - Constituie contraventii urmatoarele fapte daca, potrivit legii penale, nu sunt considerate infractiuni:
b) [...] neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale, precum si [...]

Sanctiunea este :
Art. 11. - (1) Amenzile pentru contraventiile prevazute la art. 10 se aplica operatorilor economici, cu exceptia celor prevazute la art. 10 lit. d), astfel:
b) faptele prevazute la art. 10 lit. a), b), h1), i), j), l) si m) se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 lei la 40.000 lei;

Nu gasesc temeiul legal in baza caruia v-au suspendat activitatea.

Totodata , daca pe procesul verbal intocmit, pe verso , ar trebui sa fie prevazut ca achitarea in 48 de ore a amenzii o reduce cu 50% , pentru ca este aplicabila og 2/2001.
~~~~
In acelasi timp , in og 28 , asa cum am gasit acum textul pe net ( si nu pot verifica daca este ultima actualizare , dupa cum nu pot vedea nici normele de aplicare ale acesteia X-() este urmatorul articol :
Art. 2. - Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1):
h) activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale;
~~~
art 1 alin 1:
Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

~~~
Rog colegii care au acces la programe de legislatie sa caute in norme daca prevederea de mai sus este sau nu valabila .
De asemenea, @madda19 - va rog confirmati daca temeiul legal pe care l-am scris mai sus este cel din procesul verbal al garzii .

~~~
later edit :
mi-am permis sa modific titlul topicului . Imi doresc sa nu va supar cu asta si sa intelegeti motivul pentru care am facut acest lucru :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Oug28/99-suspendare activ 3 luni cola cola In situatia in care sunt gasite sume minore nemarcate in casa de marcat electronica fiscala, agentul constatator poate aplica sanctiunea avertismentului -art.5 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in cursul zilei de ieri mi-a fost suspendat permisul ... Adriana_22 Adriana_22 Buna ziua! In cursul zilei de ieri mi-a fost suspendat permisul pentru o perioadă de 60 de zile pentru neacordare prioritate în sens giratoriu, drum cu doua ... (vezi toată discuția)
Control garda ppscaurel ppscaurel buna ziua.am o problema.poate ma puteti ajuta dumneavoastra.detin un magazin alimentar mic sau chiar foarte modest,iar acum cateva zile am avut control de la ... (vezi toată discuția)