Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns privitor la distanta fata de gardul vecinului. Locuiesc int-un ansamblu "rezidential" si datorita faptului ca se aduna apa la mine in curte dupa orice ploaie terenul nepermitand absortbtia apei am hotarat sa torn pavaj in curte care s-a inaltat fata de sol cu ~12 cm. Am lasat fata de gardul vecinului 62-63 cm. Acum ma reclama ca la el in curte se aduna apa de la mine datorita pavajului turnat. dupa cate stiu am voie sa pun pavaj la mine in curte fara autorizatie nu?
Din cate stiu eu pavajul nu necesita autorizatie, dar nu asta este problema, problema esta ca din cauza pavajului dv. a ajuns sa se inunde curtea vecinului.
Privind in mare problema dumneavoastra va exercitati dreptul de a va construi pavaj ... nimic ilicit in asta ... dar din pacate ... prin punerea in aplicare a dreptului dv. prejudiciati o alta persoana si atunci se naste abuzul de drept.
Abuzul de drept = Exercitare a unui drept impotriva functiei lui economice si sociale, astfel incat se aduce un prejudiciu unei alte persoane.
Astfel, codul de procedura civila prevede ca exercitarea abuziva a drepturilor procesuale atrage obligatia partii in culpa de a plati despagubiri pentru prejudiciile cauzate celeilalte parti, precum si amenzi, in anumite cazuri.
Recomandabil este sa ajungeti la o intelegere si sa gasiti o solutie de canalizare, scurgere, etc incat apa sa nu mai patrunda in curtea vecinului ci sa ia o ruta ocolitoare, cum va sugereaza de altfel si dl. pneagu
In acest caz avem de respectat ingradiri legale de interes privat care decurg din raporturile de buna vecinatate. Codul civil denumeste aceste ingradiri ca fiind "servituti naturale"
Sa observam dispozitiile prevazute in Codul Civil cu privire la servituti :
Servitutiile Naturale- privite ca ingradiri ale dreptului de proprietate, privesc:
- obligatia de granituire;
- obligatia de a contribui la ingradirea proprietatii;
- ingradirea referitoare la scurgerea apelor;
- ingradirea referitoare la izvoare.
Cu privire la servititiile naturale - ce se nasc din situatia naturala a locurilor, art. 578Cod.civ prevede faptul ca: " Locurile inferioare sunt supuse a primi apele ce curg fireste din locurile superioare, fara ca mana omului sa fi contribui la aceasta".
Textul mai adauga ca proprietarul inferior nu poate ridica stavili ca sa opreasca aceasta scurgere, iar proprietarul superior nu poate face nici o lucrare spre agravarea servitutii fondului inferior.
Ingradirea se refera numai la apele ce curg in mod natural de pe un loc superior pe unul inferior.
Canal ape pluviale
sermit
Va supun atentiei urmatoarea situatie pentru care caut rezolvare:
Sunt proprietarul unui teren parcurs de un canal de colectare a apelor pluviale si al ... (vezi toată discuția)