Va rog frumos daca ma poate ajuta si pe mine cu o idee pentru urmatorul caz:
Pe un titlu de proprietate sunt 2 frati mostenitori:unul decedat , celalalt in viata.Sotia fratelui decedat ramane mostenitoarea intregii mase succesorale dupa decesul sotului la succesiunea din 2007 , prin renuntarea in favoarea acesteia de catre cei 4 fii ai sai.
In certificatul de mostenitor emis in urma succesiunii sunt trecute si 1/2 din terenurile intravilane si extravilane din titlul de proprietate comun celor 2 frati.
Eu fratele supravietuitor ai cer cumnatei sa-mi dea 1/2 din TP fiind dreptul meu.
Cumnata ma ameninta ca imi va da doar o mica parte din dreptul meu din TP si nu 1/2 cat am dreptul , iar daca nu sunt de acord va merge in instanta pentru iesirea din indiviziune de pe TP si va invoca decizia nr.11/05.02.2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si imi va castiga si dreptul meu.
Motivul ar fi ca eu am renuntat la partea mea de mostenire dupa decesul parintilor in 1973 cand s-a facut succesiunea (la 1 an dupa moartea parintilor) in favoarea fratelui decedat.
Cu toata stima va rog sa-mi raspundeti ce as putea sa fac pentru a-mi dobandi dreptul meu de 1/2 din TP.
Intrebari:
1.Ce sanse as avea sa-mi castig dreptul in instanta , deoarece pe cale amiabila nu m-am inteles nici cu fratele dar nici acum cu cumnata?
2.Se poate ca o astfel de decizie (nr.11 din 05.02.2007 a ICCJ) sa neindreptateasca toti proprietarii de terenuri din aceasta tara aflati in situatia expusa mai sus?
3.Sau aceasta decizie a fost luata in procesul respectiv intr-o altfel de situatie fata de cea de mai sus?
Buna ziua !
1. Daca ati renuntat in mod expres la succesiune, nu puteti mosteni.
2.Nu nedreptateste toti proprietarii. Aceasta vine sa impuna o abordare unitara si corecta in practica judecatoreasca.
3. Nu. O decizie de indrumare a ICCJ are rolul ca in spete similare sa se dea o solutie similara. Rolul acestei decizii este de a se interpreta si aplica unitar legea si nu are efect asupra solutiilor din hotararile adoptate.
Cu stima !