avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament intre soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament intre soti

Mama a decedat. Era casatorita a 2-a oara. A ramas un apartament bun comun.
Intre mama si sotul supravietuitor exista un testament prin care isi lasa unul altuia cota parte 1/2 din apartament. Mama are 2 copii majori (adica noi), iar sotul supravietuitor nu are copii, dar are frati in viata si nepoti de la frati care au decedat. Exista si un testament prin care sotul supravietuitor a lasat toate bunurile lui, noua, cei 2 copii ai sotiei, in cote egale. Suntem in relatii bune cu sotul supravietuitor si noi ne ocupam de ingrijirea lui.
1) Cum ar trebui sa procedam in vederea succesiunii, noi, cei 2 copii ai decedatei,
tinand cont ca testamentul catre noi al sotului supravietuitor, poate fi revocat
de catre autor sau atacat de rudele lui?
2) Exista posibilitatea legala de a nu se tine cont la succesiune de testamentul
dintre cei doi soti? Ne avantajeaza acest lucru?
Cel mai recent răspuns: ni_leta , utilizator 18:09, 17 Aprilie 2010
daca se tine cont de testamentul intre soti, iar dvs nu -l atacati, nu mosteniti nimic, ci numai sotul supravietuitor. acesta va fi mostenit de fratii lui candva.
daca dezbateti succesiunea dupa mama, fara a se tine cont de testament, aveti cota parte din jumatatea mamei. dupa ce se stabilesc cotele fiecaruia, puteti cumpara de la fostul sot al mamei, cu uzufruct, cota dansului din apartament, urmand ca dupa moartea dansului, sa vi-l disputati intre voi, fratii.
Are dreptate @ gi-jane. Daca nu dezbateti succesiunea aveti posibilitatea sa pierdeti tot. Parerea mea este sa dezbateti succesiunea (dvs mosteniti cota parte din partea mamei). Sotul supravietuitor daca este in relatii bune du dvs. va poate ceda cota ce o mosteneste, astfel, el ramane cu 1/2 din apartament, iar dvs cu cealalta jumatate. Daca tot il ingrijiti, poate incheia cu dvs un act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Oricum, daca nu ajungeti la o intelegere cu sotul supravietuitor atacati testamentul deoarece v-a fost incalcata rezerva succesorala. Totusi nu inteleg: ce scrie in testament? In lipsa ascendentilor si descendentilor las totul sotului meu? Daca e asa anulati testamentul. Este un inscris fals.
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)
Buna ziua as dori sa ma lămuriți cu o problemă a soțului.!tata ... Kertesz Anna Kertesz Anna Buna ziua as dori sa ma lămuriți cu o problemă a soțului.!Tata a decedat de 17 ani am ramas trei frati ,mama s a recasatorit iar acum 12 ani a decedat a ... (vezi toată discuția)
Mostenire chic36 chic36 Tatal meu a decedat acum un an mama fiind in viata . Suntem trei fratii, mama mea doreste sa mi lase mie partea ei de casa . Dupa decesul tatalui nu sa facut ... (vezi toată discuția)