avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Marturie Mincinoasa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Marturie Mincinoasa

Buna ziua. Am pierdut un proces de renta viagera la care unul dintre martori a mintit spunand ca se cunostea cu sotul femeii deoarece au lucrat impreuna. Si ca a participat la inmormantarea acestuia desi nu este adevarat. Pot depune plangere impotriva lui ? Am sanse sa mai intorc acel proces inapoi? Si mai doresc sa stiu daca o instanta civila se poate sessiza pe parcursul unui proces in legatura cu declaratii mincinoase in ceea ce priveste una din parti ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:47, 17 Aprilie 2010
puteti formula plingere penala pt marturie mincinoasa.
daca martorul va fi condamnat, se poate face revizuirea hotararii judecatoresti din procesul civil.
instanta civila ar putea sesiza parchetul, dar numai daca are probe certe ca martorul minte (in practica, nu se intimpla asta, insa, niciodata).
Da, singura sansa este ca martorul sa fie condamnat penal pentru infractiunea de marturie mincinoasa.
Instanta civila nu are de unde sa stie daca martorul minte sau spune adevarul.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca puteti face dovada lipsei de veridicitate a declaratiei martorului(faptul ca a mintit),formulati la politia pe raza careia se afla instanta unde a depus marturie,plangere penala pentru marturie mincinoasa,conf.art.260 c.pen.
Apoi,dupa ramanerea definitiva a unei hotarari de condamnare a martorului,cum bine v-a sfatuit distinsul dn.avocat,puteti formula cerere de revizuire a sentintei civile ,care a luat in considerare si respectiva declaratie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios kukycriss kukycriss Buna ziua, doresc si eu un raspuns la intrebarea: pot face plangere penala pentru infractiunea de denuntare calomnioasa, daca dosarul in care am fost acuzata ... (vezi toată discuția)
Articolul 260 dolar dolar am facut o marturie mincinoasa,a inceput urmarirea penala impotriva mea,dar nu a ajuns dosarul la procuror, este la politie,imi pot retracta ... (vezi toată discuția)
Articolul 260 c.p. oana loredana oana loredana Am fost citata ca martor intr-un dosar penal ( la Parchet - DGA ) si m-am prezentat insotita de un avocat deoarece nu cunosteam obiectul cauzei pentru care am ... (vezi toată discuția)