avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1751 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva -cabinet veterinar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva -cabinet veterinar

am depasit pragul de impozitare in 2009 si nu am solicitat intregistrarea ca platitor tva, iintrucat stiam ca activitatea nu e impozabila TVA. controlul financiar a fost de alta parere, si anume ca din 2008 as fi platitor de tva. dupa ce s-au mai gandit un pic, au decis ca si in 2007 as fi fost platitor de tva pentru servicii medicale veterinare. va rog lamuriti-ma daca sunt platitor de tva, totusi, de cand anume as fi?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: H_Maria , utilizator 15:59, 26 Martie 2011
buna ziua datorita unei hotărâri a Curţii Europene de Justiţie, normele metodologice ale codului Fiscal din Romania au fost completate cu eliminarea de la scutirea de TVA a cabinetelor veterinare. Se aplica incepand cu 2010.

Scutirea de TVA nu inseamna ca nu deveniti platitor de tva la depasirea plafonului.
In cazul in care ati depasit pragul de impozitare in 2008 sau 2007 ati devenit platitor de TVA si trebuia sa va inregistrati la ANAF ca platitor insa scutirea de TVA pentru prestari de servicii veterinare ramanea valabila.
In astfel de cazuri cand esti scutit de TVA dar depasesti plafonul trebuie sa intocmesti decont de TVA si sa incluzi valoarea serviciilor scutite la randul 14"livrari de bunuri si servicii scutite"
Evident nu veti plati TVA si nu-l veti include in factura.(veti mentiona doar pe factura "operatiune scutita").

Pentru depasirea pragului de impozitare trebuie sa folositi cursul de schimb 3,3817 si sa-l aplicati la 35.000 eur.
Suma obtinuta 118359,5 lei nu trebuie depasita de valoarea prestarilor de servicii plus eventuale facturi de avansuri sau incasari in avans.

Oricum incepand cu 2010 trebuie sa inscrieti TVA in facturi si sa-l platiti la buget. Daca nu inscrieti TVA-ul in facturi la un eventual control va pune la plata din urma plus majorari.

Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
ContSters75906, utilizator
chiar daca prevederea la care se refera d-l Chirovici a fost introdusa in normele de aplicare ale codului fiscal abia incepand cu 2010, activitatile desfasurate de cabinetele veterinare nu au fost scutite de taxa nici inainte, pentru ca daca ar fi fost scutite, veniturile astfel obtinute, nu ar fi intrat in calculul plafonului de 35.000 euro si pe cale de consecinta inregistrarea nu era obligatorie.

singurele venituri scutite fara drept de deducere care intra in calcul sunt cele de la art 141, alin 2, lit. a, b, e si f.

art. 152 cod fiscal valabil in 2007
(2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa, a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, incluzând şi operaţiunile scutite cu drept de deducere şi pe cele scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale......

in concluzie, daca aceste servicii veterinare ar fi fost scutite de tva in anii trecuti, chiar daca ati fi depasit 35000 euro, nu erati obligat sa va inregistrati in scopuri tva, deoarece veniturile obtinute nu ar fi intrat in calcul.

Va multumesc, ceea ce spunneti imi este de un real folos. Ma puteti ajuta si cu reperul legal la care sa ma refer in situatia in care mi se va pretinde plata TVA pentru activitati sanitar-veterinare desfasurate in cursul annului 2007?
Multumesc din nou
Imi cer scuze, ma tem ca n-am inteles mare lucru...spuneti ca activitatea in sine nu ar fi fost scutita de TVA, dar pe de alta parte ca nu aveam obligatia de a ma inregistra ca platitor...In final sunt in legalitate, sau sunt bun de plata pentru TVA-ul la servicii veterinare prestate in 2007 si 2009 depasind 119,000 lei?
Serviciile veterinare au fost mentionate ca scutite in mod expres in codul fiscal din anul 2006. pot reda textul " Art. 141. - (1) Următoarele operaţiuni de interes general sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată:
a) spitalizarea, ingrijirile medicale, inclusiv veterinare, şi operaţiunile strâns legate de acestea, desfăşurate de unităţi autorizate pentru astfel de activităţi"

Ulterior in codul fiscal 2007, 2008 si 2009 "serviciile veterinare" nu au mai aparut mentionate in mod expres ci scutirea se referea numai generic la "cabinete şi laboratoare medicale"
Este cunoscut faptul ca un specialist veterinar este medic si a absolvit cursurile unei facultati de medicina prin urmare cabinetul veterinar este unul medical si a fost scutit in 2007, 2008 si 2009 dand textului o interpetare logica.
Hotararea Curtii Europe de Justitie a venit cu o interpretare contrara pentru un caz in care s-a desfasurat un proces insa tinand cont de dreptul cutumiar predominant in tarile anglosaxone aceasta hotarare nu poate fi considerata jurisprudenta si folosita pentru intepretari decat incepand cu data emiterii hotararii.
Avand in vedere ca Romania este o tara de drept scris daca hotararea CEJ nu ar fi fost introdu-sa in textul normelor romanesti nu ar fi putut putut fi luata in considerare pentru interpretari viitoare ci judecata de la caz la caz in instanta din Romania.
In consecinta aceasta hotarare a fost introdusa ca text de lege scris in mod special tocmai pentru a se aplica pe viitor in Romania si a se conforma cerintelor UE de a se armoniza legislatia.

Este corect faptul ca veniturile nu ar fi putut fi incluse in cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru calculul plafonului.

Opinia mea este ca nu aveati obligatia sa va inregistrati ca platitor de TVA chiar daca depaseati plafonul de 35.000 lei pentru motivul ca sunteti medic in Romania.
Daca vi se va pune la plata TVA -ul pentru 2007-2009 ramane sa apelati la un avocat.
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2010
ContSters75906, utilizator

Alte discuții în legătură

Tva cripa40 cripa40 cabinetele medicale veterinare sunt platitoare de tva, conform codului fiscal articolu` 141...??? :D (vezi toată discuția)
Plata impozit pe venit Emalia Emalia Buna ziua, Cf cod fiscal, un SRL plateste 3 % impozit pe venit. 1) intrebarea mea este daca un SRL cu CAEN principal 6622 (intermediere asigurari) ... (vezi toată discuția)
Tva servicii veterinare book2 book2 Mai sunt scutite serviciile veterinare de tva daca societatea este platitoare de tva ? (vezi toată discuția)