Va rog , o lamurire:
1. Cauza evaluabila in bani. Instanta de fond : TRIBUNALUL. RECLAMANTA plateste TAXA JUDICIARA DE TIMBRU la valoarea declarata . Pierde procesul si face APEL .
2. La CURTEA DE APEL , RECLAMANTA cere scutirea de TAXA JUDICIARA DE TIMBRU invocind veniturile modeste. Instanta accepta .
Cauza se judeca si RECLAMANTA pierde din nou .In motivarea sentintei INSTANTA obliga PARATA si la plata unei diferente din TAXA JUDICIARA DE TIMBRU considerind ca in PRIMA INSTANTA nu s-a calculat corect aceasta taxa , RECLAMANTA platind insuficient .
ACUM:
a. Daca nu face RECURS , mai plateste aceasta taxa ?
b. Daca face RECURS , cum si cind va trebui sa plateasca aceasta TAXA si
daca nu o plateste ce implicatii are acest lucru asupra judecarii
RECURSULUI ?
MENTIUNE : in PRIMA INSTANTA - TRIBUNAL , RECLAMANTA nu a cerut scutirea de taxa judiciara de timbru.
In situatia in care instanta judecatoreasca investita cu solutionarea unei cai de atac ordinare sau extraordinare constata ca in fazele procesuale anterioare taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal, va dispune obligarea partii la plata taxelor judiciare de timbru aferente, dispozitivul hotararii constituind titlu executoriu.
Neindeplinirea obligatiei de plata pana la termenul stabilit se sanctioneaza cu anularea actiunii sau a cererii.
Daca imi permiteti :
Nu s-a stabilit nici un termen de plata . Instanta de apel odata cu pronuntarea hotaririi si motivarea ei prin comunicare ,pe linga faptul ca respinge actiunea reclamantei dispune si plata acestei diferente de taxa judiciara de timbru .
Acum intreb : daca actiunea in apel s-a incheiat, aceasta taxa cind produce efecte juridice daca nu e platita ? Oricum reclamanta a pierdut in apel .
Daca face recurs ce se intimpla ? S-au daca nu o plateste nu mai poate face recurs ?
Nu era normal ca instanta de apel sa impuna prima data plata acesteia si apoi daca e platita sa judece fondul ?
Acum ca fondul din apel s-a judecat ce relevanta mai are aceasta plata ?
Mii de multumiri , inca odata .