avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxã judiciarã - scutire in apel, solicitare plata ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxã judiciarã - scutire in apel, solicitare plata in recurs

Am făcut cerere de scutire a taxei judiciare de timbru şi mi s-a judecat cazul pe fond. În apel nu mi s-a solicitat nicio plată. În recurs la CAB judecătorul mi-a cerut să plătesc taxă judiciară de timbru. Din câte ştiu dacă eşti scutit de această taxă, scutirea este valabilă pe toate etapele procedurale; doresc să ştiu dacă un articol de lege expres cu privire la cele menţionate. Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 15:12, 23 Aprilie 2014
In mod gresit instanta de apel nu a solicitat achitarea taxei de timbru, pentru ca ajutorul public judiciar pentru exercitarea unei cai de atac se poate acorda numai in urma unei noi cereri, pe care inteleg ca in apel nu ati formulat-o, prin urmare instanta de recurs a procedat in mod corect solicitand achitarea taxei de timbru.
Oug.51/2008
Art. 12
(1) Ajutorul public judiciar se acorda oricand in cursul judecatii, de la data formularii cererii de catre persoana interesata, si se mentine pe tot parcursul etapei procesuale in care a fost solicitat.
..........................
Art. 13
(1) Ajutorul public judiciar pentru exercitarea unei cai de atac se poate acorda in urma unei noi cereri.
.............................
Ba mai mult, instanta de recurs poate sa dispuna si achitarea taxei de timbru pentru faza de apel, avand in vedere ca in apel nu a fost achitata taxa de timbru in cuantum legal.
Oug.80/2013
Art. 38. - In situatia in care instanta judecatoreasca investita cu solutionarea unei cai de atac ordinare sau extraordinare constata ca in fazele procesuale anterioare taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal, va dispune obligarea partii la plata taxelor judiciare de timbru aferente, dispozitivul hotararii constituind titlu executoriu.



Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la plata taxei judiciare de timbru zetics78 zetics78 Buna ziua stimati forumisti, doresc o lamurire din partea Dvs. vis-a-vis de plata taxei de timbru judiciar, in urmatorul context : Este vorba despre un ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa de timbru la instanta de fond- in apel instanta imi cere sa timbrez- este normal? gigione01 gigione01 Am inceput o actiune in instanta pentru declarare simulatie a unui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere. In prima instanta mi s-a aprobat ... (vezi toată discuția)
Venituri modeste si taxa judiciara de timbru ioanandrei ioanandrei Va rog , o lamurire: 1. Cauza evaluabila in bani. Instanta de fond : TRIBUNALUL. RECLAMANTA plateste TAXA JUDICIARA DE TIMBRU la valoarea declarata . Pierde ... (vezi toată discuția)