avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa fara acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa fara acte

Cum pot obtine concesionarea unei case construite pe terenul bisericii dar care casa nu are nici un act?....
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 10:19, 22 Aprilie 2010
Cine a construit casa si cand?
Intre anii 1992-1995, un preot a construit pe terenul bisericii, o casa. I s-a spus "casa parohiala", desi nu se detine nici un act in acest sens. Paralel cu constructia acestei case, preotul respectiv a construit o alta casa in comuna sa natala. Banuiesc, cred, ca pe baza actelor casei din comuna preotului, proprietate personala, s-a construit si aceasta casa aflata pe terenul bisericii... care casa nu are autorizatie de constructie, schita cadastrala si ce mai trebuie, ca nu ma pricep. poate fi numita casa parohiala? Sau doar o locuinta care se afla pe terenul bisericii, desi consiliul parohial din aceea vreme, nu a semnat nimic in acest sens
Incurcata treaba...
se poate rezolva.. dar trebuie sa apelati la un avocat..acum, depinde si ce calitate si interes aveti dvs pentru aceea constructie..se poate invoca accesiunea imobiliara de catre parohie sau daca ati cumparat constructiaasa fara acte, puteti solicita instantei sa va de o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare pentru constructie si pentru teren sa va constituie un drept de folosinta pe durata existentei constructiei.. daca terenul e in domeniul public.. daca e in domeniul privat, se poate despagubi parohia cu sulta la valoarea terenului ce va trece in proprietatea dvs
eu sunt preot si am gasit casa, in 1999, o ruina. am modernizat-o, bagand in ea peste 80%bani personali, insemnand car-uri, salarii si drepturile mele banesti din servicii. consilierii mei sunt de acord cu concesiunea dar am o problema cu forurile superioare, care au impresia ca astfel se instraineaza o proprietate a Bisericii. Doar ca spun inca o data; pt casa, nu am nici un act, nu exista nicaieri, inclusiv in arhiva primariei, unde voi merge si iar voi mai pierde ore bune, daca nu zile, rascolind prin terfeloage. eu as dori sa mi se concesioneze casa, pe o perioada, fara a iesi, fireste, din patrimoniul parohiei.
Daca nu exista acte de proprietate este imposibil sa o concesionati.
Eventual dvs. puteti avea un drept de creanta impotriva parohiei care este proprietara terenului pe care este construita "casa parohiala" pentru imbunatatirile aduse si totodata puteti solicita instantei si un drept de retentie asupra constructiei pana la despagubire privind valoarea imbunatatirilor efectuate si stabilite printr-o expertiza de specialitate.

Alte discuții în legătură

Interpretare articol lege mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Se poate va rog o parere/ interpretare la art. 23(2) din Regulamentului Cimitirelor din Biserica Ortodoxa Romana 2020 ? (vezi toată discuția)
Chitanta plata act de concesiune ion04 ion04 Bună seara, Vă rog să-mi spuneţi dacă chitanţa cu care se achită tariful pentru concesionarea locului de veci într-un cimitir parohial este cu regim ... (vezi toată discuția)
Locuri de veci - in conditiile date sunt cumparate sau concesionate? carmen bodeanu carmen bodeanu In anul 1994,parintii mei \\"cumpara\\"de la o parohie 2 locuri de veci;actul incheiat este o adeverinta cu stampila parohiei in care se spune:\\"se adevereste ... (vezi toată discuția)