avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita-calitatea de garant
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita-calitatea de garant

Sunt in situatia de garant la un contract de leasing impreuna cu o alta persoana(un leasing luat pe firma,noi fiind asociati).Firma nu a mai putut plati ratele, a predat autoturismele si a ramas de plata o suma destul de mare(rate restante+alte taxe).Societatea de leasing a trimis pe adresa mea(nu stiu daca si pe a lui) o notificare de plata, care daca nu este onorata va trece la executare silita.Din discutiile de pe forum am inteles ca societea de leasing poate executa pe oricare dintre noi(probabil ca in contract am "renuntat de buna voie" la disjuntie si discutiune),pur si simplu este la alegera societatii de leasing.
Sa presupunem ca eu sunt cel executat imobiliar(am o garsoniera in posesie,atat am);Valorificarea se va face la un "pret" de executor judecatoresc,prin urmare pierd garsoniera(nu am de unde sa fac rost de toata suma in termen).Dupa care ma indrept impotriva asociatului pentru recuperarea jumatatii datoriei,executorul va vinde apartamentul acestuia(daca pana atunci il mai are),eu primesc jumatate din suma platita iar el ramane fara casa(si cu ceva bani) iar eu la fel.
Daca nu ma inteleg cu el sa faca rost de jumatate, ce pot sa fac totusi sa evit tot scenariul descris?Cum pot sa impiedic instrainarea bunurilor ?
Cat timp dureaza de la ultimul termen din notificare pana la executia propriu zisa(tribunal,executor)
Executarea se va face direct pe toate bunurile(mobile si imobile) sau exista o ordine?
Pot cere in acest moment o reesalonare a datoriei?

Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:40, 21 Aprilie 2010
Daca sunteti sigur ca ti renuntat la cele doua beneficii ale fidejusorului nu puteti face nimic sa impiedicati executarea.
Aveti doar posibilitatea sa instrainati bunurile pe care le detineti inainte de incuviintarea executarii.
Nu se poate aprecia exact durata executarii. Totusi o incuviintarea a executarii se poate obtine in 5-10 zile, somatia ajunge in 2-3 zile, pregatirea licitatiei 30-45 zile....
Durata minima, undeva la doua luni cu aproximatie.
Dupa primirea notificarii si inainte de incuviintarea executarii silite aveti sansa sa beneficiati de o reesalonarea adatoriei dar aveti grija ce anume semnati in acest sens.
Urmaresc si eu cu interes subiectul dar am totusi o intrebare:
Daca societatea a valorificat autoturismele(usor de facut cred) valoarea obtinuta nu se scade din valoarea pe care societatea o cere de la utilizator sau de la garanti?
Se poate cere acest lucru in instanta intr-un eventual proces daca societeatea de leasing nu doreste acest lucru?
@bsb1975
Nu se poate scadea nimic. Bineinteles ca firma de leasing va vinde autoturismele. Dar, in calitate de proprietar e dreptul ei.
In schimb, in calitate de utilizator, daca nu ai indeplinit obligatiile contractuale nu ramane decat varianta executarii silite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu executoriu pentru garant intr-un contract de leasing bsb1975 bsb1975 Intr-un contract de leasing financiar am calitatea de garant impreuna cu alte 3 persoane fizice si o persoana juridica.Contractul nu a putut fi terminat si ca ... (vezi toată discuția)
Executare ONU EMIL ONU EMIL Doua persoane au semnat in fals trei contracte de leasing in numele meu trecandu-ma ca si fidejusor(renunta la dreptul de discutiune si diviziune).Cei doi nu ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu ONU EMIL ONU EMIL Daca bunurile aferente unui contract de leasing financiar din 01.07.2008al unei S.C. (reziliat la 01.02.2009 avand administratorul fidejusor) au fost inscrise ... (vezi toată discuția)