Buna ziua. Duminica a avut loc Adunarea Generala a blocului. A doua oara. Legal constituita. A durat 4 ore. Am sesizat urmatoarele:
Comitetul a marit salariul membrilor (presedinte si cenzor), in octombrie 2009, in noiembrie 2009 a marit salariile oamenilor de serviciu, le-a facut carti de munca oamenilor de serviciu.
Au constituit depozit in valuta de 20000 de euro in scopul veniturilor din dobanzi (spun asta deoarece chiar daca acesti 20000 euro sunt bani ptr reparatii, se incaseaza in continuare bani ptr fondul de reparatii).
Vechiul comitet a venit la sedinta AG cu Procesul Verbal deja redactat, ce s-a propus nu a fost supus initial la vot. La interventia mea, dupa 4 ore de sedinta, s-au votat in 2 minute cu pro sau contra, mai multe propuneri in conditiile in care iritarea si plictiseala participantilor era la cote maxime (4 ore de sedinte). Drept consecinta s-a respins propunerea ca toate eventualele contracte sa se faca tot prin atribuire directa nu prin licitatie. Concluzia e urmatoarea: Comitetul reales la al patru-lea congres, proces verbal redactat inainte, discutii 4 ore fara rost.
Intrebari:
Este legala marirea salariului membrilor comitetului intre mandate?
Cum pot fi contracarate aceste mariri, mai ales ca a fost aprobat exercitiul de un an prin vot al AG, in conditiile in care 95% din cei prezenti sunt peste 60 de ani si ori nu au auzit, ori nu stiu despre ce este vorba?
Este legala blocarea banilor in cont cu scopul incasarii dobanzilor si incasarea in aceste conditii de noi fonduri pentru reparatii?
Daca cer copia procesului verbal al Adunarii Generale sunt obligati sa-mi puna la dispozitie aceasta copie?
Exista alta alternativa la femeile de serviciu privitoare la forma de angajare?
Este legala la un bloc (pe langa Presedinte, vicepresedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu) si a unui contabil, un casier, 8 responsabili de scara, toti platiti?
Va multumesc si astept cu interes opiniile dumneavoastra!
Cu respect.
In condiile in care sedinta AG a fost legal intrunita iar hotararile au fost adoptate cu intrunirea cvorumului legal, punctele astfel aprobate, sus mentioate, sunt legale. Impotriva hotararilor AG aveti deschisa actiune la instanta judecatoreasca.. Credem ca mai optima ar fi convocarea unei noi sedinte extraordinare a AG in care sa amendati dispozitiile excesive din sedinta reclamata. Procesele verbale sunt publice pentru membrii asociatiei.
1 comitetul executiv poate mari salariile (legea 230/2007 si hg 1588/2007). contracararea acestor marir de salariu se poate face printr-o decizie a adunarii generale prin care aceasta atributie (de marire a salariilor) sa poata fi facuta NUMAI de catre adunarea generala. conform legii, comitetul trebuie sa se conformeze acestei decizii si sa o puna in aplicare
2 conform legii, ca membru al asociatiei de proprietari aveti dreptul de a avea acces la ORICE document al asociatiei
3
"Este legala la un bloc (pe langa Presedinte, vicepresedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu) si a unui contabil, un casier, 8 responsabili de scara, toti platiti?
da, daca aceasta decizie de angajare a acestora a fost luata in adunarea generala. sincer sa fiu, mi se pare extrem de sufoasa aceasta origanigrama si sint convins ca sint foarte mari cheltuielile cu salariile in aceste conditii
4. aveti dreptul de a contesta in instanta orice decizie a adunarii generale sau comitetului executiv
Persoanele peste 60 ani sunt la fel de proprietari ca si cele sub 60 ani. Un proprietar sexagenar poate fi la fel de ignorant ca o persoana tanara preocupata de cluburi si manele. Deci asta nu are importanta..... Sexagenari sau nu, ambele categorii sunt votanti in AG.
In AG anuala se voteaza fondul de salarii, nu salariile unuia sau altuia. Acest fond de salarii votat este la dispozitia comitetului executiv si el poate angaja personal, poate mari sau scadea salariul, indemnizatia cuiva, poate acorda prime, fara a fi necesar sa intrebe proprietarii asupra cuantumului acestor salarii. Si asta pentru ca la angajarea cuiva, comitetul nu face adunare generala ca sa negocieze aceasta cu femeia de serviciu, salariul, asta o face comitetul executiv, prin atributiile legale, ca d-asta l-ati ales!
De fapt pe proprietar il intereseaza cat plateste el lunar la aceste salarii, suma pe care a avut posibilitatea s-o voteze in AG. In rest.....cum e impartita aceasta suma lunar, nu vad de ce sa va intereseze, de vreme ce ati fost de acord cu totalul ei. Sau nu ati fost, dar fiind in minoritate a trebuit s-o acceptati. Asta e democratia!
N-am inteles ideea cu licitatia....
Oricum, asociatia de proprietari nu face licitatie. Legal este ca administratorul sa gaseasca mai multe oferte si sa le supuna dezbaterii comitetului executiv, iar acesta sa decida cu ce firma se va lucra.
Si asociatia nu face licitatie pentru ca a face licitatie inseamna un caiet de sarcini, pe care trebuie sa-l intocmeasca un specialist sau mai multi..... Or nu toate asociatiile au specialisti, asa ca legea prevede ca aceste lucrari la proprietatea comuna sa se execute prin alegerea din mai multe oferte, avand in vedere pretul, calitatea lucrarii, a materialelor, timpul de executie. Evident, toate sub forma de promisiune care se poate indeplini sau nu....
Asa ca cel mai sanatos pentru o asociatie este sa lucreze cu firme cu care a mai lucrat si de care a fost multumita, pornind de la premiza de corectitudine a conducerii asociatiei.
Fondul de reparatii si reparatiile curente puse pe liste.
Aici aveti dreptate in mare parte. Daca exista bani suficienti in fondul de reparatii din contul de la banca, e normal ca lucrarile de reparatii sa se faca din acest fond.
Probabil ca stafful asociatiei Dv. e din cale-afara de "gospodar" si-si face socoteala ca o dobanda buna nu strica la casa asociatiei...... :)
Exista alternativa la CIM-ul femeii de serviciu (conventia civila), dar este nerecomandabil la asociatia Dv. care, dupa cate inteleg, este imensa. Personalul trebuie angajat cu CIM daca isi desfasoara activitatea in mod regulat si cateva ore zilnic. Ar ajunge reclamatia din partea femeii de serviciu sau a unui proprietar pus pe rele, la ITM, ca acesta sa va faca o vizita si sa platiti o amenda ...cat nu face!
PV al AG poate sa va fie pus la dispozitie pentru ca Dv., ca proprietar, sunteti indreptatit sa aveti acces la orice document al asociatiei. Nimic nu trebuie sa fie secret!
Comitetul executiv poate angaja atata personal cat considera necesar, astfel incat asociatia sa fie bine administrata. E destul de greu sa administrezi un colos ca al Dv. si stiu din experienta proprie ca un asemenea condominiu are si naste probleme greu de imaginat pentru un proprietar care intra pe usa blocului, urca (eventual) in lift, intra in apartamentul propriu si care nu stie ca s-a spart o teava, ca femeia de serviciu e nemultumita de mizeria care se face in urma ei pe scara, ca aia mici de la scara 2 au zgariat peretii, ca s-a spart geamul de la nu stiu care ghena, ca imprimanta nu mai are toner, ca administratora si-a rupt un picior, ca apometrele trebuie citite, ca restantele sunt incomensurabile, ca trebuie dati in judecata nu stiu cati proprietari ca au debite mari etc..... Mai vreti? Va pot insira o multime de chestii despre care Dv. nu aflati decat atunci cand vi se pun pe lista sa le platiti, dar pentru a fi rezolvate trebuie ca niste oameni sa se ocupe de ele...si deci sa fie platiti, ca nimeni nu mai presteaza pe gratis....in afara de idealisti.
Oricine pus sa plateasca este un idealist care se transforma brusc in pragmatic atunci cand ar fi pus in situatia ...sa presteze. :)
Adunare generala
elevic
Va supun atentiei urmatoarea situatie din cadrul asociatiei noastre:
-Presedintele asociatiei a trimis o notificare catre biroul specializat din cadrul ... (vezi toată discuția)