avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comitetul executiv constituit dintr-o singura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comitetul executiv constituit dintr-o singura persoana?

Aceasta este situația la blocul nostru: comitetul executiv a rămas cu o singura persoana. Erau doi, dar unul s-a demis. Întrebarea mea este: sint legale deciziile luate în aceste condiții? Sa iau un exemplu precis: acum vor afișa sumele de plata pt fondul de reparatii de 50 lei de fiecare apartament. In adunarea generala nu s-a discutat nimic referitor la acest subiect și nici nu scrie nimic în Procesul Verbal al A.G. Eu ce fac? Plătesc pt F.de R. sau Nu? Știu că legea prevede obligativitatea stringerii fondului de reparatii anual. Dar înțeleg eu, in conditiile in care se discuta în A.G. și se stabilește o sumă necesară unor reparații. Precizez că mai există bani destui in acel fond de reparatii din anii trecuți. Mă puteți sfătui cum sa procedez cînd se va afișa plata FR ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 01:47, 1 August 2018
Cex trebuie sa aiba minim 3 membri ptr a se putea lua decizii legale.
Fondurile se srabilesc prin hotararu ale adun generale.
Cenzor nu aveti? Cenzorul verifica listele de intretinere si legalitatea deciziilor Cex si hotararile AG.
Presedintele ap este si presedintele CEx, el este singurul ramas in conducerea asociatiei?
Sesizati serv specializat de relatiicu asoc de propr din primarie privind situatia din asoc dvs.
Solicitati presedintelui de asociatie sa respecte si sa aplice unitar dispozitiile in vigoare privitoare la componenta comitetului executiv
Trebuie convocata adunare generala care sa aleaga membrii comitetului executiv ,sa analizeze descarcarea de gestiune si raportul de activitatea pe exercitiul financiar anterior sa se discute si sa se voteze bugetul de venituri si cheltuieli
Problema la blocul nostru este că la AG nu se prezintă nimeni, fiind ff multi chiriași dezinteresați, alții sint atît de bătrîni, aproape senili, citeva apt. nelocuite. Întrebarea mea este : au dreptul în aceste condiții să ne ceară (afisind la cotele de întreținere) 50 lei de la fiecare apartament pt fondul de reparatii? Repet, Com.exec. este o singura persoana, AG nu se tine pt că nu se prezintă nimeni. Sint eu obligată in conditiile astea sa plătesc FR? Multumesc.
Trebuie sa platiti fondul de reparatii.
Daca la AG reconvocata nu vin decat 5 proprietari,aceia hotarasc pentru tot blocul.Puteti face parte din comitet.
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2018
vali m, utilizator
gabriela constantinescu a scris:
Problema la blocul nostru este că la AG nu se prezintă nimeni, fiind ff multi chiriași dezinteresați, alții sunt atât de bătrâni, aproape senili, câteva apt. nelocuite.
Întrebarea mea este : au dreptul în aceste condiții să ne ceară (afișând la cotele de întreținere) 50 lei de la fiecare apartament pt. fondul de reparații ?
Repet, în Com. Ex. este o singură persoană, A.G. nu se tine pt. că nu se prezintă nimeni.
Sunt eu obligată în condițiile astea sa plătesc F.R. ? Mulțumesc.

Din ce relatați dvs. totul e clar ... cum de n-au sesizat ceilalți care sunt mai vechi pe Forum, că în speța dată se spune clar de faptul că Adunările Generale nu sunt convocate deloc, iar Comitetul Executiv e total ilegal, format din ... un singur membru, fapt ce vă obligă să intentați un proces Asociației de care aparțineți, deoarece nu are nici măcar o conducere legală !
Să cereți din start Nulitatea Absolută a hotărârilor luate fără aprobarea Adunării Generale anuale, cerând și stornarea sumelor impuse de președinte pentru fondurile Asociației, care nu pot exista dacă nu s-au votat în cadrul Bugetului anual, în Adunarea Generală legal convocată ... dar la dvs. ea nici n-a existat.
Tot așa, puteți cere Nulitatea Absolută a deciziilor Comitetului Executiv, deoarece ședințele acelui Comitet sunt total ilegale !
Legea 230/2007, art.30, alin.(2): Şedinţele Comitetului Executiv sunt legal întrunite dacă jumătate plus unu din numărul membrilor săi sunt prezenţi. Şedinţele Comitetului Executiv pot fi convocate de preşedintele Asociaţiei de Proprietari sau de jumătate plus unu din numărul membrilor ei.
Art.31, alin.(2): Preşedintele Asociaţiei de Proprietari supraveghează şi urmăreşte aplicarea hotărârilor Adunării Generale, respectarea prevederilor Statutului şi Acordului de Asociere, precum şi aplicarea deciziilor Comitetului Executiv. Acesta, în funcţie de situaţie, poate propune Comitetului Executiv sau Adunării Generale, după caz, măsuri împotriva celor care nu respectă regulile, regulamentele, hotărârile şi deciziile Asociaţiei, conform prevederilor legale şi statutare.
Odată ce Adunările Generale sunt vitale, este clar că activitatea în Asociația dvs. e total ilegală și ați putea chiar să cereți dizolvarea Asociației, dar asta e ceva mai dificil dacă nu știți ce articole să invocați, deoarece scopul Asociației nu mai este atins și dizolvarea e posibilă.
Sau mai bine așteptați noua Lege a Asociațiilor nr. 196/2018, pentru a cere Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale, deoarece nu mai există restricția termenului de maxim 45 de zile pentru a cere nulitatea.
Ulterior, dacă veți câștiga, veți cere și Nulitatea Absolută a Contractului de Mandat al președintelui, care, dacă n-a fost ales de Adunarea Generală, se consideră că nu are nicio calitate în Asociație.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea membrilor com. executiv prin demisie cyan cyan Daca doi dintre cei cinci membri alesi in CEX demisioneaza, se mai pot lua decizii in CEx (mai este legal CEx) sau trebuie convocata adunarea generala ... (vezi toată discuția)
Ce acțiune în justiție putem face dacă la asociația noastră nu s-a afișat niciodată la avizier nicio decizie a comitetului executiv ? flory_mr flory_mr Și în noua Lege nr. 196/2018, dar și în ne-abrogata Lege nr. 230/2007 (și în H.G. nr. 1588/2007) există stipulată obligația de a afișa la Avizierele ... (vezi toată discuția)
Legalitatea presedintelui Niculescu Gella Niculescu Gella Cum poate fi sancționat comitetul executiv al asociației de proprietari care a ales președinte al asociației fără să convoace adunarea generală? Are ... (vezi toată discuția)