avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... intrebari referitoare la ajutorul de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

intrebari referitoare la ajutorul de somaj

buna ziua,
va rog sa imi raspundeti si mie la cateva intrebari:
1.care este termenul limita pentru depunerea actelor de somaj?
2.imi pot depune actele de somaj daca angajatorul nu imi da adeverinta de incetare a contractului? in carnetul de munca este operata incetarea dar am aflat ca nu au fost platite contributiile pentru somaj,asigurarile de sanatate..etc pe o perioada destul de mare;
3.salariile restante din decembrie 2009-februarie 2010 le pot primi retroactiv?
4.concediul de anul trecut imi mai poate fi platit?

va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:47, 19 Aprilie 2010
1. Daca depuneti actele in termen de 30 de zile de la data concedierii veti primi indemnizatia de somaj cu data concedierii.Daca le depuneti mai tarziu (dar nu mai tarziu de 12 luni) veti primi indemnizatia de somaj de la data depunerii actelor.

2. Pe langa carnetul de munca angajatorul trebuie sa va dea adeverinta tip cu veniturile dvs. pentru cele 12 luni luate in calcul pentru indemnizatia de somaj. Daca nu au fost platite contributiile la somaj nu primiti indemnizatie de somaj. Cautati in ultimele 24 de luni de munca poate gasiti 12 luni in care au fost platite aceste contributii si sa faca adeverinta pentru aceste luni.
Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

Asa ca mergeti la AJOFM si ITM si reclamati situatia. Sunt obligati de lege sa verifice si sa acorde sanctiunile legale.

3-4. Trebuie sa primiti salariile restante si compensarea in bani a CO cuvenit pe anii 2009-2010 si neefectuat. Daca nu le primiti puteti actiona in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare perioada expediere doc pt somaj bydyk bydyk Buna ziua, Am o problema cu angajatorul care a intarziat sa`mi trimita cartea de munca si adeverinta in care sa se stipuleze perioada de lucru pentru am ... (vezi toată discuția)
Acte somaj alex_marian alex_marian Buna ziua,as dorii sa stiu la cate zile dupa ce ma dat afara ca nu mai sunt apt de munca trebuie sa imi elibereze actele pt somaj,deja au trecut 15 zile si nu ... (vezi toată discuția)
Acordare adeverinta pentru somaj legume_cluj legume_cluj Buna, vreau sa va intreb ce se poate face in conditiile in care doresc sa imi depun dosarul de somaj in termen de 10 zile pentru a nu avea intrerupere dar ma ... (vezi toată discuția)