avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Factura emisa pt export bunuri
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Factura emisa pt export bunuri

Buna ziua.
Ma intalnesc prima data cu aceasta situatie, am citit tot felul de articole si in loc sa ma lamuresc, mai rau m-am incalcit. Va rog din suflet sa ma ajutati cu raspunsuri.
Societatea mea, inregistrata in scopuri TVA in Romania, confectioneaza bunuri din fier forjat pentru o societatea din Spania.
1. Emit factura comerciala externa fara TVA, "invoice" in euro, emit si factura fiscala interna in ron, la curs BNR din ziua facturarii, si in dreptul TVA inscriu valoarea 0?
2. Cum aflu daca societatea spaniola este intregistrata in scopuri TVA in Spania? Trebuie sa stiu lucrul asta in mod obligatoriu?
3. Intocmesc obligatoriu contract comercial? In ce limba trebuie redactat?
4. La incasarea avansurilor prin cont bancar deschis in euro, emit factura de avans in aceleasi conditii ca la livrare?
5. Daca persoana din Spania nu este inregistrata in scopuri TVA, ce situatie implica facturarea bunurilor?
Cel mai recent răspuns: Dida_Calita , utilizator 14:57, 3 Mai 2010
Dida_Calita a scris:

Buna ziua.
Ma intalnesc prima data cu aceasta situatie, am citit tot felul de articole si in loc sa ma lamuresc, mai rau m-am incalcit. Va rog din suflet sa ma ajutati cu raspunsuri.
Societatea mea, inregistrata in scopuri TVA in Romania, confectioneaza bunuri din fier forjat pentru o societatea din Spania.
1. Emit factura comerciala externa fara TVA, "invoice" in euro, emit si factura fiscala interna in ron, la curs BNR din ziua facturarii, si in dreptul TVA inscriu valoarea 0?
2. Cum aflu daca societatea spaniola este intregistrata in scopuri TVA in Spania? Trebuie sa stiu lucrul asta in mod obligatoriu?
3. Intocmesc obligatoriu contract comercial? In ce limba trebuie redactat?
4. La incasarea avansurilor prin cont bancar deschis in euro, emit factura de avans in aceleasi conditii ca la livrare?
5. Daca persoana din Spania nu este inregistrata in scopuri TVA, ce situatie implica facturarea bunurilor?

Raspuns:
la intrebarea 2 : este obligatoriu sa stiti daca clientul este inregistrat in scopuri tva sau nu de acest lucru depinzand modul de facturare, codul trebuie verificat aici
[ link extern ]

la intrebarea 1 si 5: daca este inregistrat in scopuri tva, nu scrieti in dreptul tva 0, ci : "neimpozabil in Romania"
daca nu este inregistrat in scopuri tva facturati cu tva 19 %

la intrebarea 3 : nu este obligatoriu sa intocmiti contract, este doar recomandabil, limba o alegeti impreuna cu partenerul extern

la intrebarea 4 : da, factura de avans urmeaza modul de facturare al marfii, cu mentiunea ca aveti posibilitatea sa facturati in termen de 15 zile dupa expirarea lunii in care s-a primit avansul

Succes!
:) Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare srl neplatitor catre firma din sua efuionut efuionut Am un SRL neplatitor de TVA care activeaza in domeniul prestari servicii IT. Urmeaza sa semnez un contract de prestari servicii cu o societate din SUA si as ... (vezi toată discuția)
Facturi externe optionale sob sob Buna ziua, As avea o intrebare legata de modalitatea de facturare catre firme extracomunitare (SUA, Canada). Societatea comerciala cu sediul in Ro, ... (vezi toată discuția)
In ce moneda trebuie facuta plata externa ? cicidaniela cicidaniela buna ziua am de facut o factura externa fara tva (amandoi suntem platitori de TVA) (ptr.Cehia) 1. factura se face in lei sau euro ? 2.cehul plateste in ... (vezi toată discuția)