avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1649 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Factura transport -trebuie declarata in declaratia ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Factura transport -trebuie declarata in declaratia 390 ?

Buna ziua,intampin o problema...am o factura de transport in valoare de ex.200 euro, de la un furnizor din Bulgaria.(Mentiune: valorile de la acest furnizor din lunile precedente le-am declarat in D390 VIES ca prestarii servicii intracomunitare) Acesta a efectuat un transport de mijloace fixe Turcia-Romania.Factura de achizitie a mijlocului fix respectiv Turcia , ex: 10.000 euro , a trecut prin Vama .Vama a calculat TVA de plata la valoare de 10.000 euro(valoare mijloc fix) + 200 euro(valoare transport) la cursul din Vama, ex: 10.200euro*4 ron=40.800 ron. Deci la valoare de 40.800 ron a calculat TVA in valoare de 7.752 ron pe care l-am achitat.In aceasta situatie factura de transport Bulgaria este un serviciu de transport , la care am platit TVA(in Vama) ... valoare ei trebuie (200euro*4 ron=800ron ) trebuie declarata la Declaratia 390 ?Sper ca m-am facut inteleasa.Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: NeliDede , utilizator 11:09, 21 Aprilie 2010
Da. Este o declaratie informativa privind operatiunile intracomunitare.
Buna dimineata,

Intrucat serviciile de transport legate de un import sunt scutite de TVA conform art 143 alin(1) lit d) consider ca nu este corect sa se declare in D390 si sa se mai inregistreze taxare inversa pentru factura de transport respectiva intrucat s-a inregistrat deja TVA deductibil la import. Se dubleaza astfel TVA-ul deductibil iar informatia catre autoritati nu isi are utilitate.
Decontul de TVA trebuie sa fie corelat cu D 390.
In consecinta nu trebuie sa includeti factura de transport in D390 si nici in decontul de TVA, tva-ul aferent transportului va fi inclus in decontul TVA la rd.21 odata cu TVA-ul din DVI fiind inclus in acesta.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
ContSters75906, utilizator
transportul legat de un import de bunuri este scutit de tva, daca valoarea acestuia este inclus in baza de impozitare a bunurilor.

beneficiarul va justifica scutirea de taxa si operatiunea nu va fi declarata in 390.
Intrebare:

Pentru un import din Turcia, marfa este transportata de un partener din Bulgaria. Factura transportatorului este care noi si o platim distinct. In vama se plateste TVA si pentru transport acesta fiind inclus in valoarea marfii. Pentru transport trebuie sa intocmesc declaratia 390?

Raspuns:

In relatia dintre transportatorul din Bulgaria si beneficiarul din Romania, serviciul este scutit de taxa deoarece intra in baza de impozitare a TVA in vama. In acest caz, desi locul prestarii serviciului de transport este in Romania in baza aplicarii regulii generale de taxare reglementata prin art. 133 alin. 2, operatiunea nu reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii astfel incat sa existe obligatia raportarii serviciului prin declaratia recapitulativa cod 390. De asemenea, serviciul nu se raporteaza nici prin decontul de TVA la randul 7 si 19 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:..". Valoarea serviciului se raporteaza cumulat cu valoarea bunului care formeaza baza de impozitare a TVA in vama la randul 21 din decontul de TVA cod 300 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%". Aduc drept argument urmatoarele prevederi legale:

- punctul 13 alin. (13) din normele de aplicare ale art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform caruia "…… Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa. ". In cazul dvs., serviciul este scutit de taxa, fiind taxabil in vama.

- art. 139 alin. (2) din Codul fiscal conform caruia baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor care cuprinde si cheltuielile accesorii (comisioane, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare) care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, "in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1)." in cazul dvs., serviciul nu a fost inclus de catre firma din Turcia in pretul de vanzare al bunurilor.

- OMFP 2245/ 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" publicat in M.Of. nr. 539 din 3 august 2010 conform caruia randul 7 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata pentru achizitiile de bunuri si servicii pentru care beneficiarul din Romania este persoana obligata la plata TVA conform art. 150 alin. (2) - (6).

Din continutul acestor reglementari rezulta faptul ca se evita astfel dubla impozitare a unui serviciu, fapt care trebuie adus si la cunostinta prestatorului din Turcia care nu trebuie sa raporteze operatiunea ca o prestare intracomunitara de servicii.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
NeliDede, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim tva - factura din ue pentru bilet de avion dobrea.katalina dobrea.katalina O SOCIETATE DIN ROMANIA, CU CAPITAL BELGIAN, PLATESTE FACTURA DE AVION, ORI DE CATE ORI SEFII DIN BELGIA VIN IN ROMANIA. SOCIETATEA DIN GRUP, DIN BELGIA NE ... (vezi toată discuția)
Taxare inversa iudith2000 iudith2000 V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea situatie:firma A din Olanda inregistrata in scopuri de TVA vinde firmei B din Romania,fiind inregistrata in scopuri de ... (vezi toată discuția)
Import marfa cu transportator ue Irina-2005 Irina-2005 Buna ziua Se poate sa ma ajute si pe mine cineva in urmatoarea problema? Am un import de marfa din Elvetia.Transportatorul este din UE respectiv ... (vezi toată discuția)