buna ziua
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:am o
firma care a fost dizolvata judiciar in anul 2007 pentru nedepunere declaratii si bilant(firma nu a avut si nu are activitate)Intrebarea mea este daca sant obligata ca dupa dizolvare sa mai depun declaratii si sa platesc impozitul forfetar pe anul 2009 si cel pe anul in cursAm certificar constatator care atesta dizolvarea eliberat de onrc
Buna,
In aceeasi situatie ma aflu si eu .Mie la ORC mi-au zis ca nu mai trebuie platit forfetarul pe 2009 deoarece firma in cazul meu e dizolvata prin art 237 din L31/1990 din aprilie 2008 insa cei de la Administratie au zis ca sunt bun de plata deoarece firma nu e radiata.
Nu stiu ce sa mai fac deoarece logic nu este sa platesti si nici sa mai depui nimic cand firma de fapt nu mai este activa.#-o
Deci si prin urmare un pic de lumina in acest caz se poate?!?
Multumesc anticipat :)!
Oug 109/2009 a fost aprobata cu modificari de o lege , care nu este publicata inca in monitorul oficial ( cel putin pina ieri cand am verificat acest lucru ) si deci nu opereaza in acest moment.
Aceasta lege scoate de la impozitare cu impozit minim , firmele aflate in procedura de lichidare, chiar de la data la care se deschide procedura .
Asadar , pina la data intrarii in vigoare a legii acesteia , firmele platesc impozit minim daca nu sunt radiate , iar de la data la care va intra in vigoare legea , se va aplica acest articol :
7.Nu sunt obligaţi la plata impozitului minim potrivit
prevederilor alin. (2)-(4), contribuabilii care se află în următoarele
situaţii:
a) se află în procedura insolvenţei, de la data deschiderii
acestei proceduri, potrivit legii;
b) se află în dizolvare, de la data înregistrării acestei menţiuni
în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.
Pentru contribuabilii care se dizolvă de plin drept ca urmare a
expirării duratei de existenţă prevăzută în actul constitutiv, sau,
după caz, în actul modificator, scutirea de la plata impozitului
minim operează de la data dizolvării prevăzute în aceste acte. Nu
intră sub incidenţa acestor prevederi contribuabilii care se află în
dizolvare fără lichidare.
Dar , in acelasi timp , veniturile din operatiunile de lichidare, respectiv din vanzarea imobilelor sau a altor active vor fi impozabile , in baza :
art 27:
2) Distribuirea de active de către o persoană juridică română către participanţii săi, fie sub formă de dividend, fie ca urmare a operaţiunii de lichidare, se tratează ca transfer impozabil, exceptându-se cazurile prevăzute la alin. (3).
si norme :
80. Distribuirea de active de către o persoană juridică română către participanţii săi se poate realiza în cazul lichidării.
81. Profitul impozabil în cazul lichidării se calculează ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, calculate cumulat de la începutul anului fiscal, luându-se în calcul: profitul din lichidarea patrimoniului, sumele din anularea provizioanelor, sumele înregistrate în conturi de capitaluri proprii constituite din profitul brut şi care nu au fost impozitate la data constituirii, alte elemente similare veniturilor şi cheltuielilor. În cazul în care, în declaraţia de impozit pe profit aferentă anului anterior lichidării contribuabilul a înregistrat pierdere fiscală, aceasta se va recupera din profitul impozabil calculat cu ocazia lichidării.
82. La calculul impozitului pe profit datorat de contribuabilii care îşi încetează existenţa în urma operaţiunilor de lichidare nu sunt impozitate: rezervele constituite din profitul net, sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit, repartizate ca surse proprii de finanţare pe parcursul perioadei de funcţionare, potrivit legii, rezervele constituite din diferenţe de curs favorabile capitalului social în devize sau din evaluarea disponibilului în devize, în conformitate cu actele normative în vigoare, dacă legea nu prevede altfel.
Important este de spus ca scoaterea de la impozitare cu impozit minim va opera de la data la care va intra legea in vigoare si pentru firmele care se afla in procedura descrisa la art 7 citat mai sus , conform acestui articol din legea cea noua :
Art. II. - Prevederile art. 18 alin. (7) din Legea nr. 571/2003
privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
astfel cum au fost completate prin prezenta lege, se aplică şi
contribuabililor care se află în procedurile menţionate la lit. a) şi b)
ale alin. (7) la data intrării în vigoare a prezentei legi.